MS: Ministrul Ritli a solicitat noului manager al Institutului Cantacuzino un plan de relansare a instituţiei
alte articole
Ministrul Ritli a cerut ca până la sfârşitul săptămânii, noul director al Institutului "Cantacuzino", Radu Iordăchel, să prezinte un plan de rentabilizare şi relansare a instituţiei, precizează un comunicat al Ministerului Sănătăţii remis, marţi, AGERPRES.
Potrivit sursei citate ministerul Sănătăţii a iniţiat încă de la începutul acestei luni consultări largi privind viitorul instituţiei de cercetare - dezvoltare.
"Se caută soluţii, în primul rând, prin consiliere şi expertiză pentru echilibrarea economico-financiară a instituţiei şi relansarea producţiei de vaccin gripal şi antituberculoză (BCG), având în vedere că instituţia nu se află în subordinea Ministerului Sănătăţii nici din punct de vedere economic şi nici sub aspectul managementului producţiei. Institutul de Cercetare - Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie "Cantacuzino" este un producător autonom, cu gestiune financiară şi economică independentă, care are ca obiect de activitate producţia de vaccinuri şi activitate de cercetare - dezvoltare", precizează comunicatul MS.
La sfârşitul săptămânii trecute, ministrul Ritli, a semnat ordinul de schimbare din funcţia de director general al Institutului "Cantacuzino" a lui Radu Dorel şi l-a numit în funcţia de director general interimar pe Radu Iordăchel, până la reorganizarea instituţiei şi organizarea unui nou concurs.
"Decizia a fost luată în urma deficienţelor economico-financiare, a blocajului existent în această instituţie şi a lipsei de producţie", se precizează în comunicatul MS.
În ceea ce priveşte comunicatul instituţiei Avocatul Poporului, Ministerul Sănătăţii consideră că "o parte dintre informaţiile privind vaccinurile produse de Institutul Cantacuzino sunt inexacte şi produc confuzie în rândul populaţiei".
Potrivit comunicatului, "numai vaccinul gripal din producţia ultimilor ani reprezintă un interes de strategie şi siguranţă naţională, restul produselor reprezentând remedii terapeutice".
Avocatul Poporului a anunţat, marţi, printr-un comunicat de presă, că desfăşoară o anchetă proprie referitoare la neproducerea unor vaccinuri de către Institutul Cantacuzino, "aspect considerat o încălcare a dreptului fundamental la sănătate".
"De mai multe luni de zile, în cadrul instituţiei Avocatul Poporului se desfăşoară o anchetă proprie referitoare la neproducerea unor vaccinuri (stafilococic D - în diluţii -, produs original românesc, folosit în tratamentul infecţiilor stafilococice, antigripal, antituberculos, polidin, cantastim, antidifteric, antitetanic) de către Institutul Cantacuzino, ceea ce în opinia noastră reprezintă o încălcare gravă a dreptului fundamental la sănătate, prevăzut de art. 34 din Constituţie şi o afectare, într-o anumită măsură, a siguranţei naţionale a României", susţine sursa citată.
Avocatul Poporului consideră necesar ca MS să ia măsurile de rigoare cât mai urgent, iar între acestea ar trebui să se regăsească şi îmbunătăţirea managementului Institutului Cantacuzino.
"Ceea ce pare grav este faptul că Institutul Cantacuzino ar fi beneficiat de fonduri care puteau fi utilizate pentru dezvoltarea procedurilor de producere a vaccinurilor. Cu toate că am solicitat de circa două săptămâni informaţiile necesare, institutul nu a comunicat nimic în acest sens", afirmă Avocatul Poporului.
Conform Avocatului Poporului, cu costuri foarte mari, vaccinurile care nu se mai produc trebuie să fie achiziţionate de pe piaţa liberă internă sau(şi externă, iar consecinţele asupra bugetului sunt negative.