Moscova nu face presiuni asupra Belgradului, însă Occidentul susţine 'partidul războiului' de la Kiev (Lavrov)
alte articole
Moscova nu îşi sporeşte presiunile asupra Serbiei, iar încercările de a afirma contrariul sunt incorecte, a declarat vineri ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, informează agenţia de presă TASS.
'În ceea ce priveşte acuzaţiile formulate în timpul summitului G20, conform cărora Rusia ar încerca să sporească dependenţa economică şi politică a Serbiei de Rusia, (voi declara că) nu ne ocupăm de aceasta', a subliniat Lavrov. 'Acesta este un fel de limbaj neocolonial. Rusia îşi coordonează cu Serbia proiecte care ar putea fi reciproc avantajoase. De aceea, este incorect să se vorbească despre vreo presiune politică, cu atât mai mult din partea celor care nu sunt participanţi ai negocierilor bilaterale', a spus Lavrov.
'În ceea ce priveşte declaraţiile şefei diplomaţiei UE, Federica Mogherini, potrivit căreia Serbia nu trebuie să se amestece în disputa dintre Rusia şi Occident pe marginea crizei ucrainene, probabil ea s-a exprimat în mod neinspirat. Pentru ca aceasta nu sună deloc în stil european şi în mod sigur nu în stil italian, ci oarecum americăneşte, dacă este să comparăm mentalitatea europenilor şi cea a americanilor', a adăugat ministrul de externe al Rusiei.
În acelaşi timp, Lavrov a acuzat Occidentul de faptul că o serie de acţiuni ale sale au dus la o lovitură de stat în Ucraina. 'Occidentul s-a obligat să sprijine în Ucraina crearea unui guvern de unitate naţională, atunci când a semnat acordul din 21 februarie, însă nu şi-a îndeplinit această obligaţie. Occidentul s-a obligat să sprijine în luna aprilie a acestui an demararea imediată a reformei constituţionale (în Ucraina), cu participarea tuturor regiunilor şi forţelor politice, dar nu şi-a onorat nici această obligaţie', a constatat Serghei Lavrov.
'În paralel, are loc o instigare totală la tot ce face 'partidul războiului' de la Kiev, inclusiv tăcerea totală cu privire la Legea privind lustraţia, care a fost deja criticată de Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei. Însă 'atotştiutoarele' UE şi SUA păstrează tăcerea. Această tăcere se referă şi la decizia privind blocada economică instituită asupra sud-estului Ucrainei şi la lipsa vreunei preocupări în ceea ce priveşte lipsa de acţiuni în anchetarea diferitelor crime din Ucraina', a subliniat şeful diplomaţiei ruse.
După cum a ţinut să sublinieze Lavrov, 'problema ucraineană preocupă, fără excepţie, toate ţările Europei, pe toţi participanţii OSCE'. 'Iar Serbia, dacă cineva a uitat acest lucru, va deţine anul viitor preşedinţia OSCE, de aceea, din acest punct de vedere, declaraţiile dnei Federica Mogherini sunt cel puţin incorecte', a punctat Lavrov.