Moscova critică declaraţiile preşedintelui Băsescu la Forumul Economic UE - Rusia

Presedintele Romaniei, Traian Basescu. (Sorin Lupsa / Administraţia prezidenţială)
Epoch Times România
28.05.2009

Vicepreşedintele Comisiei pentru probleme ale CSI (Comunitatea Statelor Independente) din cadrul Dumei (camera inferioară a parlamentului federal rus), Konstantin Zatulin, a criticat miercuri declaraţiile preşedintelui român Traian Băsescu făcute marţi, la Bucureşti, în cadrul Forumului Economic UE-Rusia, afirmând că acestea nu au fost făcute întâmplător avându-se în vedere alegerile prezidenţiale de joi, 28 mai, din Republica Moldova.

"Afirmaţiile lui Băsescu nu sunt întâmplătoare şi ele au ca scop întărirea moralului opoziţiei moldovene înainte de alegerea preşedintelui în Republica Moldova", a declarat Konstantin Zatulin pentru cotidianul rus Izvestia.

El a amintit în continuare de protestele din 7 aprilie de la Chişinău, acuzând România de finanţarea opoziţiei politice moldovene. "Noi toţi am fost martori la modul în care opoziţia, aţâţată de la Bucureşti şi finanţată din România, a încercat cu neruşinare să ia puterea fără a se abţine de la fărădelegi şi violenţe în clădirile guvernamentale din Chişinău", a afirmat Konstantin Zatulin.

În opinia sa, "pentru liderul român a fost important să demonstreze, cu două zile înainte de alegerea preşedintelui în Moldova, susţinerea Bucureştiului faţă de opoziţia moldoveană din parlamentul de la Chişinău". "Este foarte clar că Băsescu simte că, fără încurajarea Bucureştiului, opoziţia poate să tremure şi de aceea el o încurajează prin aceste cuvinte. El vede realmente în Rusia un adversar, întrucât poziţia Rusiei este clară - noi ne pronunţăm pentru existenţa Moldovei, spre deosebire de Băsescu", a adăugat deputatul rus, citat de Izvestia.

"Dacă, aşa cum spune Băsescu, Rusia nu a renunţat la relaţii speciale, la dorinţa sa de a-şi menţine influenţa în fostele republici sovietice, atunci trebuie să amintim că dl Băsescu doreşte să aibă influenţă asupra asupra unor teritorii care nu aparţin României. Mai mult, el consideră Moldova o pradă uşoară", a mai declarat Konstantin Zatulin.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi, în cadrul primei zile a lucrărilor Forumului Economic UE-Rusia găzduit de România, că "Rusia este cel mai mare şi cel mai important vecin al Uniunii Europene, dar şi cel mai solicitant, lista divergenţelor fiind destul de lungă". "Interesele fiind într-o mare măsură comune, cooperarea cu Rusia funcţionează, existând elemente de satisfacţie de ambele părţi. Marile probleme ale cooperării cu Rusia se regăsesc însă în al doilea palier, care este cel al vecinătăţii comune a Europei de Est şi a Mării Negre. Aici întâlnim chestiunile ireconciliabile, precum recunoaşterea unilaterală de către Rusia a independenţei Abhaziei şi a Osetiei de Sud. Tot aici avem şi paralelismul proiectelor energetice, ca şi reticenţele Moscovei cu privire la Sinergia Mării Negre şi, mai nou, cu privire la Parteneriatul Estic", a afirmat şeful statului român.

În acest context, preşedintele Băsescu a declarat că Bruxelles-ul şi Moscova vor trebui să găsească metode comune pentru o vecinătate stabilă. "Marea Neagră trebuie să reprezinte un destin care ne uneşte şi nu unul care ne separă. Marea Neagră nu trebuie să fie frontieră (...) trebuie, împreună (UE şi Rusia - n.red.), să găsim echilibrul şi viziunea creării unei vecinătăţi stabile şi prospere, pe un mozaic de culturi, tradiţii şi religii, în care fiecare să se simtă apărat şi respectat", a subliniat Traian Băsescu. Împreună trebuie să construim nu "sfere de influenţă", ci "sfere de încredere", care să ofere fiecărei părţi garanţiile necesare privind securitatea, a adăugat preşedintele român.

De asemenea, şeful statului a mai afirmat că este nevoie ca UE "să accepte Rusia aşa cum e", subliniind totodată că românii vor rămâne "buni europeni", îndeplinindu-şi atât toate angajamentele asumate la aderarea la UE, cât şi pe cele care revin prin prisma politicii comune externe şi de securitate. Totodată, preşedintele Băsescu a dat de înţeles că retorica Rusiei în legătură cu implicarea României în evenimentele violente de la Chişinău sunt nefondate, dând asigurări că Bucureştiul respectă independenţa şi suveranitatea ţărilor vecine.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor