Moscova, aproape de a finaliza închirierea portului sirian Tartus pe 49 de ani

Avion de luptă rusesc decolează de la baza aeriană Hmeimim din Siria.
Avion de luptă rusesc decolează de la baza aeriană Hmeimim din Siria. (Getty Images)

Preşedintele sirian Bashar al-Assad s-a întâlnit sâmbătă cu oficiali ruşi pentru a purta o serie de discuţii în Damasc, mass mediile de stat ale celor două ţări raportând că acordul privind închirierea portului sirian Tartus de către Rusia este aproape de finalizare, potrivit RFE/RL.

Ministerul de Externe rus a declarat că Assad s-a întâlnit cu delegatul special al Rusiei în Siria, Aleksandr Lavrentiev, cu adjunctul ministrului de Externe, Serghei Verşinin, cu vicepremierul Iuri Borisov şi câţiva oficiali din Ministerul Apărării.

Oficialii au declarat că s-au purtat convorbiri vizând runda viitoare a tratativelor de pace în Siria, precum şi probleme comerciale bilaterale, pe fondul continuării eforturilor Moscovei de amplificare a influenţei sale în Orientul Mijlociu.

Agenţia rusă de stat TASS l-a citat pe Borisov afirmând că un contract privind închirierea portului Tartus de către Rusia urmează să fie semnat în curând.

Rusia, împreună cu Iranul, i-a oferit lui Assad un sprijin crucial pe durata războiului civil sirian ce durează de peste 8 ani. În acelaşi timp, SUA şi Turcia au susţinut diferite grupuri de militanţi anti-guvernamentali.

De asemenea, Rusia a ajutat la inclinarea balanţei conflictului în favoarea lui Assad când a lansat o campanie de atacuri aeriene asupra opozanţilor regimului din Damasc şi după ce şi-a extins prezenţa militară terestră în Siria în 2015.