Monica Macovei: "Iohannis a satisfăcut interesul politicienilor care vor menţinerea reţelelor baronilor locali"

Monica Macovei, 11 ianuarie 2015 la anunţarea platformei M10
Monica Macovei, 11 ianuarie 2015 la anunţarea platformei M10 (Epoch Times România)

Promulgarea Legii pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, care permite alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, înseamnă o aprobare directă pentru menţinerea sistemului baronilor locali şi a reţelelor de furt din bani publici, pe care aceştia le-au creat de-a lungul anilor, afirma, marţi, europarlamentarul Monica Macovei, într-o postare pe blogul personal.

Potrivit fostului ministru al Justiţiei, preşedintele Iohannis avea la îndemână posibilitatea întoarcerii legii în Parlament, cu solicitarea reexaminării acesteia.

În opinia fostei candidate la preşedinţie, Klaus Iohannis avea suficiente argumente pentru susţinerea organizării alegerilor pentru primari şi preşedinţi de consilii judeţene în două tururi de scrutin, respectiv: (1) spargerea monopolului baronilor locali, (2) reprezentativitatea celor aleşi prin vot în două tururi de scrutin, pentru că, într-un singur tur de scrutin, un primar poate fi ales, de fapt, cu 15-20% din voturi, (3) competiţie reală de proiecte pentru primărie şi în beneficiul oamenilor.

"Preşedintele Iohannis a ignorat interesul public şi a satisfăcut interesul politicienilor care vor menţinerea reţelelor baronilor locali. PSD nu are opoziţie în Parlament, iar, de la Cotroceni, preşedintele girează armonia dintre PSD şi PNL."

Reamintim că luni, preşedintele Iohannis a susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia s-a referit la o serie de legi ajunse la el spre promulgare, legi criticate dur în spaţiul public. Printre acestea, se numără şi legea privind alegerea autorităţii locale, despre care societatea civilă afirma că va duce la baronizarea României. Referindu-se la acest act normativ, Iohannis a declarat că noua lege este un progres faţă de vechea forma a legislaţiei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.