Monica Macovei: "Ieşiţi şi pichetaţi fiecare sediu ANAF!”

Monica Macovei
Monica Macovei (Epoch Times România)

Fostul ministru al Justiţie, Monica Macovei s-a declarat revoltată de faptul că, în loc să confişte averile nejustificate ale marilor evazionişti, ANAF "omoară" afacerile de familie şi i-a îndemnat pe români să iasă şi să picheteze sediile instituţiei, care pune pe butuci micul sector privat.

"Dar ce vedem zilele acestea? Vedem noile maşini ale ANAF cu geamuri fumurii – că şi-au luat şi maşini noi – cum se duc în pieţe, cum se duc la buticuri, la tarabe, la şaormării, la mici magazine în care omul cu soţia, soţia cu soţul îşi fac cât de cât o afacere de familie şi le închid pentru diferenţe de 3 lei, de 5 lei, de 10 lei. Oameni buni, ANAF-ul e făcut să meargă după marii datornici, nu să omoare acest sector privat mic, de familie, care găseşte locuri de muncă! Trebuie să-l promovezi să mai găsească un loc de muncă, nu să-l opreşti, nu să-i îngheţi conturile, nu să-i dai o amendă pe care n-o s-o poată plăti niciodată. L-ai desfiinţat şi ai lăsat pe drumuri doi-trei oameni!”, a declarat Monica Macovei la Digi24, adăugând că, "în schimb, cei cu marile averi neimpozitate, cei cu hotărâri definitive, de la care trebuie să confişti sute de milioane, stau probabil la soare, la plajă, prin diverse insule, stau, joacă la ruletă la Monaco."

Monica Macovei, autor al directivei privind punerea sub sechestru şi confiscarea bunurilor provenite din infracţiuni adoptată de Parlamentul European, a mai subliniat că cel mai important lucru în lupta anticorupţie este confiscarea banilor din mită şi a celor făcuţi fără a putea fi justificaţi.

„Administraţia Fiscală a Statului sunt cei la care plătim impozitele, cei care se ocupă de evazioniştii fiscali şi cei care pun în aplicare hotărârile judecătoreşti definitive de confiscare. Ministerul Finanţelor este patronul ANAF-ului şi ANAF-ul se duce şi execută, pune sechestru şi confiscă şi vinde – pe casă, pe maşină, pe bani. ANAF-ul în acest moment – cred că ne întoarcem la cifra veche de 10 la sută din hotărârile judecătoreşti, oricum sub 50 – execută. În rest, sute de milioane sunt lăsate neexecutate”, a reamintit Monica Macovei.

Totodată, fostul ministru al justiţiei a opinat că nu mai este nevoie de o altă agenţie pentru recuperarea prejudiciilor şi că una dintre soluţii ar fi presiunea publică asupra ANAF, prin proteste.

„Eu mă bucur ori de câte ori aceşti oameni ies în stradă, chiar dacă sunt cinci, chiar dacă sunt 10, chiar dacă sunt 100. Şi trebuie să iasă tot mai mulţi, fiindcă un popor inert e cel mai mare pericol al democraţiei. Trebuie să ieşim în stradă! Asta nu este instigare la ieşit în stradă, este exercitarea dreptului nostru de a demonstra. Dacă nu suntem atenţi, puterea ne cucereşte total. Şi eu aş spune: ieşiţi şi pichetaţi fiecare sediu ANAF!”, a declarat Macovei.

Reamintim că în ultima perioadă ANAF a declanşat o adevărată "cruciadă" contra evaziunii fiscale, dar nu contra marii evaziuni aşa cum ar fi fost de aşteptat, ci vânând şi cele mai mici greşeli de contabilitate ale magazinelor de cartier, tarabelor, restaurantelor etc. Patronii unor astfel de firme s-au trezit cu afacerile închise pentru inadvertenţe ridicole, de câţiva lei, în timp ce pe marii evazioniştii nu-i deranjează nimeni, ceea ce a stârnit indignarea publică.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.