Alina Gorghiu: bugetul spoliat de sumele pe care ANAF le face cadou condamnaţilor pentru fapte de corupţie

Alina Gorghiu
Alina Gorghiu (Epoch Times România)

Bugetul de stat este lipsit de sume extrem de importante pe care ANAF "le face cadou condamnaţilor pentru fapte de corupţie", acuză Alina Gorghiu, copreşedinte PNL, în contextul în care, la şedinţa de bilanţ al DNA, atât şefa instituţiei, Laura Codruţa Kovesi, cât şi preşedintele Klaus Iohannis s-au plâns de lipsa de performanţă a ANAF care recuperează doar o mică parte a prejudiciilor din dosarele penale.

Potrivit copreşedintelui PNL, eşecul în ce priveşte recuperarea prejudiciului nu poate fi deloc imputată magistraţilor din România, aşa cum a insinuat premierul Ponta, ci este o problemă a Guvernului, relatează Agerpres.

"Sper că vom vedea şi puţină voinţă politică pentru a putea face paşi importanţi în recuperarea acestor prejudicii", a declarat joi Gorghiu la dezbaterea publică "Ce soluţie naţională vom adopta pentru confiscarea bunurilor dobândite din infracţiuni", organizată de PNL.

Ea a adăugat că "bunele intenţii" pe care le-a auzit din partea Executivului nu sunt suficiente, iar Guvernul trebuie să vină şi cu soluţii concrete care să nu sporească birocraţia, ci să eficientizeze activitatea.

"Mă refer la ideea menţionată de ministrul Finanţelor care a spus că după trei ani după ce există un birou în cadrul ANAF care să se ocupe de această problematică a decis înfiinţarea unei agenţii guvernamentale care să se ocupe de această recuperare a prejudiciilor. Sunt de acord, se poate înfiinţa o asociaţie, dar dacă nu îţi asumi şi voinţă politică că acea structură va funcţiona aşa cum trebuie şi va avea un obiect de activitate foarte clar, lucrurile nu vor merge cum trebuie", a precizat co-preşedintele PNL.

Reamintim că la şedinţa de bilanţ al DNA care a avut loc recent, procurorul şef Laura Codruţa Kovesi şi preşedintele Klaus Iohannis s-au plâns de lipsa de performanţă a ANAF, care ar fi încasat doar 10% din prejudiciile constatate în dosarele penale. Ulterior acestor acuze, premierul Victor Ponta a declarat în cadrul unui interviu la România TV, că problema nu este la ANAF, ci în realitate, nu ar exista hotărâri judecătoreşti care să impună această recuperare, ci doar sechestre ce nu ar putea să angajeze ANAF în recuperarea prejudiciilor.

La rândul său, ministrul de Finanţe, Darius Vâlcov, a anunţat că separat de ANAF se va înfiinţa o nouă agenţie guvernamentală, pentru recuperarea prejudiciilor demonstrate în dosare penale. Agenţia, a cărei înfiinţare a fost anunţată în prezenţa premierului Victor Ponta va fi subordonată ministrului Justiţiei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.