Monica Macovei: E ruşinos să primim lecţii de la Stanişev, ex-membru al Partidului Comunist Bulgar
Europarlamentarii PDL Cristi Preda şi Monica Macovei au criticat, sâmbătă, faptul că USL ar încerca să se alieze, pentru lupta internă, cu liderul socialiştilor europeni şi cu liderul socialist al Parlamentului European.
„Un alt aliat al USL în Parlamentul European este Stanişev, care a şi dat declaraţii zilele trecute împotriva României. Este un fost premier socialist al Bulgariei, şi a condus unele din guvernele acuzate de cea mai mare corupţie în Bulgaria. De asemenea, domnul Stanişev a fost membru în Biroul Politic al Partidului Comunist Bulgar. În acest moment el este preşedintele Partidului Socialist European. Cred că este o ruşine să ne dea lecţii astfel de persoane, nouă, României. Astfel de persoane arată şi calitatea celor care se aliază cu ei, din USL”, a declarat Monica Macovei, referitor la criticile aduse României de către socialiştii din Parlamentul European.
„Noul preşedinte al PE este Martin Schulz, e fostul lider al PSE. Eu personal, în ciuda indicaţiilor pe care le-adat grupul PPE nu l-am votat pentru că în 2007 s-a implicat în campania de suspendare a preşedintelui României. El a fost folosit şi de Ponta şi de Geoană şi de Năstase, în bătălia politică internă. Ponta vrea să-l folosească din nou pe Martin Schulz, ajuns în poziţia de şef al Parlamentului European”, a declarat, la rândul său, Cristian Preda.
Preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni, Serghei Stanişev a condamnat degradarea standardelor democratice de către PDL şi a cerut Guvernului Boc să permită organizarea de alegeri libere şi corecte cât mai repede.
"Solidarizându-mă cu PSD şi cu miile de români curajoşi care protestează în stradă, condamn degradarea standardelor democratice de către partidul de guvernare, PDL. Romania a fost victima unei distrugeri graduale, dar sistematice, a instituţiilor şi mecanismelor democratice, într-o manieră ce seamănă izbitor cu cazul Ungariei. Preşedintele Băsescu şi-a încălcat jurământul constituţional de a fi neutru din punct de vedere politic, iar Guvernul îi adoptă modul de disoluţie a pârghiilor de control şi echilibru ale puterilor", a spus socialistul, într-un comunicat de presă.
Ca devieri de la standardele democratice, politicianul bulgar a enumerat amânarea alegerilor locale, încercarea de privatizare a sistemului de sănătate, asumarea răspunderii Guvernului de 14 ori, schimbarea procedurilor din Codul Penal fără consultarea Parlamentului, acceptarea şi nesancţionarea fraudelor electorale din alegerile parţiale.
"Ca preşedinte al Partidului Socialiştilor Europeni, cer Guvernului român să respecte standardele democratice şi să permită organizarea de alegeri libere şi corecte cât mai repede", a transmis Stanişev.