Monica Macovei, despre procesul cu AEP: "Am fost mult mai transparentă decât prevede legea"

Fostul ministru al Justiţiei susţie că Tribunalul Bucureşti a dat dreptate AEP într-un singur punct, şi anume a decis să i se confişte cei 10.000 de euro pe care i-a adus acasă pentru a-şi finanţa campania electorală.
Monica Macovei
Monica Macovei (Epoch Times România)

Fostă candidată la alegerile prezidenţiale din 2014, Monica Macovei anunţă, pe contul său de Facebook, că a câştigat procesul cu AEP, cu excepţia unei donaţii din banii săi. Anunţul vine la două zile după ce presa a scris că aceasta a pierdut definitiv procesul cu Autoritatea Electorală Permanentă privind donaţiile primite în campania pentru alegerile prezidenţiale din 2014 prin sistemul electronic paypal.

"Instanţa a respins apelul Monicăi Macovei şi a admis în schimb pe cel al AEP, consecinţa acestei decizii fiind că europarlamentarul are de plătit peste 125.000 lei, reprezentând sume confiscate şi amendă, ca urmare a neregulilor înregistrate în privinţa fondurilor destinate campaniei electorale în calitate de candidat independent la alegerile prezidenţiale din 2014", se arată într-un comunicat al AEP, citat de ziare.com.

În replică, fondatoarea M10, susţine că Tribunalul Bucureşti a decis să admită în parte apelul făcut de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) şi să îi dea câştig de cauză pe un singur punct: să îi confişte suma de 10.000 euro pe care Macovei a donat-o din econoniile sale, bani personali, în perioada anterioară începerii campaniei pentru alegerile prezidenţiale din 2014.

"Neavând bani înainte de începerea campaniei, am luat 10.000 de euro din economiile mele, adică am adus bani de acasă, iar acum trebuie să îi mai plătesc o dată. Aceşti bani au fost înregistraţi în mod transparent, ca împrumut, de la mine, ca persoană fizică, către candidat. Având în vedere că persoana care a împrumutat candidatul sunt tot eu, operaţiunea a fost, practic, o donaţie, permisă de lege. Pentru că pe 1 iulie 2016, în media şi în spaţiul public, au apărut informaţii eronate, fac această precizare pentru o informare corectă.", scrie Macovei pe contul său de socializare.

Fostul ministru al Justiţiei mai reaminteşte că Legea 334/2006, în vigoare atunci, spunea în art. 31(1): “Candidaţii propuşi pentru alegeri de un partid politic pot finanţa activităţi de propagandă electorală doar prin intermediul partidului politic”.

"Mutatis mutandis acest text de lege se aplică şi candidatului independent şi se referă la faptul că un candidat independent îşi poate finanţa propria campanie electorală, inclusiv prin intermediu său, ca persoană fizică.", susţine Macovei.

Monica Macovei mai precizează că în octombrie 2015, a câştigat pe fond procesul cu AEP, cu excepţia unor materiale de campanie donate pe baza unor contracte semnate de mandatarul financiar, nu de către ea, iar mandatarul financiar răspunde pentru asta, potrivit legii.

"Este deja binecunoscut faptul că în campania electorală am avut finanţări mici de la mulţi oameni. Nu am avut donaţii mari, nu am primit bani aduşi cu punga. Toate donaţiile şi cheltuielile din campanie s-au făcut prin mandatar financiar, aşa cum prevede legea. Mandatarul financiar a declarat la AEP şi sumele primite înainte de începerea campaniei, deşi legea spune că se aplică numai în timpul campaniei electorale. De pildă, declararea legală a împrumutului de 10.000 de euro s-a făcut pe 14 august 2014, deci înainte de începerea campaniei electorale, un alt motiv pentru care AEP nu trebuia să ceară confiscarea acestor bani. Am fost mult mai transparentă decât prevede legea.

Ceea ce am făcut în campania electorală de la alegerile prezidenţiale a fost, de fapt, să mutăm finanţarea electorală de la baroni la cetăţeni. Şi asta în condiţiile în care legea era gândită pentru donatori puţini şi mari, adică să menţină şi încurajeze “clientela politică”.

Desigur, respect decizia judecătorească.", concluzionează Macovei.

Reamintim că în aprilie 2015, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a publicat raportul pentru toţi candidaţii la alegerile prezidenţiale, raport ce includea şi sumele confiscate de la candidaţi independenţi sau de la partide politice care au avut candidaţi.

Dintr-un total de 413.575 de lei confiscaţi, 291.415 de lei aparţineau Monicăi Macovei, banii destinaţi campaniei electorale. La suma aceasta se adaugă şi o amendă de 55.000 de lei. Decizia a fost luată în urma constatării unor nereguli în privinţa fondurilor destinate campaniei candidatului independent.

"AEP nu a ţinut seama de procedura sistemului paypal şi a decis să confişte sume care au fost primite legal şi transparent", se apără Monica Macovei, într-un mesaj postat pe blogul personal. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne