Monica Macovei vs AEP. În joc, confiscarea unei sume de 300.000 de lei

Monica Macovei
Monica Macovei (Epoch Times România)

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a publicat raportul pentru toţi candidaţii la alegerile prezidenţiale, care conţine şi sumele confiscate de la candidaţi independenţi sau de la partide politice care au avut candidaţi, iar Monica Macovei ocupă un loc de frunte în clasament.

Dintr-un total de 413.575 de lei confiscaţi, 291.415 de lei aparţin Monicăi Macovei, banii destinaţi campaniei electorale. La suma aceasta se adaugă şi o amendă de 55.000 de lei, potrivit raportului AEP care cuprinde rezultatele controalelor făcute de instituţie după alegerile prezidenţiale din toamna anului trecut, citat de Digi24.

Decizia a fost luată în urma neregulilor înregistrate în privinţa fondurilor destinate campaniei candidatului independent.

"AEP nu a ţinut seama de procedura sistemului paypal şi a decis să confişte sume care au fost primite legal şi transparent", se apără Monica Macovei, într-un mesaj postat pe blogul personal.

Monica Macovei reacţionează

"În campania electorală am făcut ceea ce nu a făcut niciun alt politician: am avut finanţări mici de la mulţi oameni, nu donaţii mari, nu bani murdari, aduşi cu punga. Toate încasările şi cheltuielile au fost legale şi transparente.

Unele persoane au făcut donaţii mici prin sistemul paypal, prin bancă, cu cardul. Iar aceşti bani nu puteau fi folosiţi în campanie decât după ce erau transferaţi de sistemul paypal în contul de campanie, adică la câteva zile de la data donaţiei. Aşadar este o procedură în doi paşi, şi numai după pasul doi, prin care donaţiile intrau în contul de campanie, acestea puteau fi declarate şi folosite.

AEP nu a ţinut seama de procedura sistemului paypal şi a decis să confişte sume care au fost primite şi cheltuite transparent. Am respectat în totalitate legea şi toate donaţiile şi cheltuielile din campanie s-au făcut prin mandatar financiar, aşa cum prevede legea.

Mai mult, mandatarul financiar a declarat la AEP şi sumele primite înainte de începerea campaniei, deşi legea spune că se aplică numai în timpul campaniei electorale. Deci am făcut mai mult decât ne cere legea, tocmai pentru a da un exemplu de transparenţă. AEP a confiscat şi aceşti bani, deşi nu erau din campania electorală şi fuseseră primiţi şi cheltuiţi transparent. Ultimul cuvânt îl va avea instanţa de judecată", a precizat Monica Macovei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.