Monica Macovei cere prelungirea programului de vot în diaspora

Monica Macovei
Monica Macovei (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Europarlamentarul Monica Macovei a solicitat duminică Biroului Electoral pentru Secţiile de votare din străinătate (BES) prelungirea prelungirea programului de votare la secţiile din diaspora, astfel încât românii care stau de ore în şir la cozi uriaşe să îşi poată exprima dreptul la vot.

Cetăţenii români aflaţi la coadă la secţiile de votare din străinătate nu au nicio vină pentru ca procesul electoral a fost prost organizat, iar acest lucru nu trebuie să le anuleze un drept fundamental, s-a adresat europarlamentarul oficialilor BES.

Redăm cererea adresată de Monica Macovei Biroului Electoral pentru secţiile de votare din străinătate

"În urma sesizărilor pe care le-am primit din partea alegătorilor cetăţeni români din diferite oraşe din străinătate, care stau la cozi imense la secţiile de votare pentru a-şi exercita un drept fundamental, vă solicit să prelungiţi orarul tuturor secţiilor de vot din străinătate, pentru situaţia în care la ora 21.00 mai sunt oameni care nu au votat.

Ţinând cont că, din informaţiile primite, sunt cetăţeni români care stau deja la coadă de peste 7-8 ore şi nu au putut încă să voteze, este de aşteptat ca la ora 21.00 în faţa locurilor unde sunt amenajate secţii de votare să rămână mii de oameni la coadă.

Cetăţenii români aflaţi la coadă la secţiile de votare din străinătate nu au nicio vină pentru ca procesul electoral a fost prost organizat, iar acest lucru nu trebuie să le anuleze un drept fundamental.", scrie Monica Macovei, potrivit unui comunicat postat pe contul său de Facebook.

Monica Macovei a făcut un demers similar inclusiv vineri. Fostul ministru al Justiţiei a cerut Guvernului să adopte o ordonanţă de urgenţă în acest sens, tocmai pentru a elimina posibilitatea ca birourile electorale să refuze prelungirea programului de votare, relatează Agerpres.

Reamintim că în numeroase oraşe europene românii stau cu orele la coadă pentru a putea vota, după ce Ministerul Afacerilor de Externe a refuzat să deschidă noi secţii de votare pentru ei, deşi experienţa turului I de scrutin le demonstrase din plin necesitatea.