Monica Macovei: Audierea publică făcută de ALDE şi S&D nu a fost o dezbatere a Parlamentului European

Europarlamentarul democrat-liberal Monica Macovei. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
01.02.2012

Audierea publică "Democraţia română. Abuz politic şi reacţia cetăţenilor", organizată de grupurile europarlamentare ALDE şi S&D, nu a fost o audiere a Parlamentului European, ci o simplă acţiune de lobby electoral şi politic, a declarat marţi, eurodeputata Monica Macovei (PPE/PDL).

"A fost practic un aranjament destinat românilor din România, o acţiune de lobby politic, electoral. Liderii celor două grupuri, ALDE şi S&D (Guy Verhofstadt şi Hannes Swoboda) au venit la început, au zis câteva cuvinte şi au plecat, iar în final au rămas 99 la sută români ca să discutăm ca şi acasă, aceleaşi chestiuni. Aş vrea să subliniez, pentru că oamenii poate nu ştiu, că aceasta nu a fost o dezbatere a Parlamentului European, ci o audiere publică care poate fi iniţiată de una-două persoane sau de un grup politic. Oricine poate face acest lucru, deci nu este o dezbatere a PE", a spus Macovei.

Audierea publică, aşa cum a fost ea concepută de organizatori, a prevăzut aproape exclusiv intervenţii ale reprezentanţilor S&D şi ALDE şi ai unor reprezentanţi ai societăţii civile, eurodeputaţii PDL (partid afiliat la grupul PPE) Monica Macovei şi Cristian Preda având practic posibilitatea de a interveni doar în partea de final consacrată întrebărilor şi răspunsurilor, când organizatorii au invocat şi faptul că reuniunea este prevăzută să se încheie la ora locală 18.30.

Eurodeputata PDL a întrebat retoric dacă preşedintele Transparency International România, Victor Alistar, a avut mandat de la Transparency International (TI) pentru a însoţi politicienii veniţi din ţară la această reuniune, în condiţiile în care chiar pe website-ul TI scrie că aceasta este organizaţie apolitică şi care nu se implică în viaţa politică. "Mai sunt şi alte aspecte legate de domnul Alistar, precum faptul că este cercetat penal sau că vrea să desfiinţeze ANI, care l-a găsit în situaţie de conflict de interese, adică trebuie să vedem şi credibilitatea persoanelor invitate să vorbească la astfel de audieri publice", a spus Macovei.

La audierea publică, moderată de jurnalistul bulgar Gheorghi Gotev de la EurActiv, au fost prezenţi liderul grupului S&D, Hannes Swoboda, liderul ALDE, Guy Verhofstadt - care nu au stat până la finalul audierii publice -, preşedintele PSD, Victor Ponta, preşedintele PNL, Crin Antonescu, preşedintele PC, Daniel Constantin, eurodeputaţi din delegaţiile PDL, PSD şi PNL.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor