Macovei ridică, la Bruxelles, problema că USL ar intenţiona să intervină în justiţie dacă ia puterea

Europarlamentarul democrat-liberal, Monica Macovei. (DIETER NAGL / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
01.02.2012

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a intervenit, marţi, în dezbaterea organizată la Bruxelles pe tema situţiei democraţiei din România, întrebându-i pe liderii S&D şi ALDE dacă susţin intenţia USL de a "intrumenta politic justiţia".

Macovei a luat cuvântul la finalul dezbaterii făcând serie de afirmaţii legate de credibilitatea opoziţiei de a reclama derapaje democratice în România. Europarlamentarul PDL a susţinut că protestele din ţară din ultimele săptămâni privesc întreaga clasă politică ce trebuie reformată, iar din partea USL ar fi existat încercări eşuate de a fi confiscate aceste manifestaţii.

"N-am auzit de vreo măsură în vreunele din partidele prezente aici să se plângă de vreo măsură de curăţare a partidelor lor, astfel încât să răspundă solicitării cetăţenilor din România", a afirmat Macovei.

Europarlamentarul a avansat apoi o serie de întrebări pentru liderii ALDE şi S&D care părăsiseră sala de dezbatere. "Care este poziţia S&D şi ALDE, cele două grupuri care au co-organizat (dezbaterea de la Bruxelles în cazul României, n.r.), care este poziţia oficială cu privire la Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru România şi Bulgaria? Aveţi obiecţii majore la rapoartele de ţară făcute de Comisie? Nu le-am auzit, şi dacă sunt, atunci aş vrea să le văd. Dacă nu, pentru în aceste rapoarte DNA şi ANI sunt extrem de lăudate pentru investigaţii imparţiale, de ani de zile, atunci cum reconciliaţi poziţia dv cu cea a liderilor PSD, prezenţi aici din România, care atacă constant aceste instituţii?", a semnalat Macovei.

"Se fac declaraţii de pildă că atunci când vor ajunge la putere, fac socialiştii europeni declaraţii că atunci când vor ajunge la putere o să-i aresteze pe toţi cei din opoziţie, că la asta se pricep? Ceea ce arată evident că vor să instrumenteze politic justiţia, pe unii o să-i arestezi, pe alţii nu. (...) Ce părere au colegii socialişti şi liberali din alte state, şi la ei se întâmplă aşa, se ameninţă procurorii şi judecătorii care anchetează politicieni din toate partidele, dacă îl anchetează pe acela din partidul meu îl ameninţ că o să plătească când o să vin la putere?", a mai susţinut europarlamentarul PDL.

De asemenea, Macovei l-a acuzat pe preşedintele Pro Democraţia, Cristian Pârvulescu, că a fost singurul care a susţinut propunerea USL privind finanţarea ONG-urilor, practic acceptând "cumpărarea societăţii civile".

În ceea ce-l priveşte pe preşedintele Transparency International, Victor Alistar, europarlamentarul PDL a întrebat dacă este adevărat că acesta doreşte desfiinţarea ANI, instituţie de care a fost anchetat, dar s-a interesat şi dacă Alistar ar fi propunerea de ministru al Justiţiei într-un guvern al USL.

În final, după ce i s-a atras atenţia de către europarlamentarul PSD Cătălin Ivan că solicită răspunsuri de la persoane care nu sunt în sală, Macovei a replicat: "Aţi organizat întâlnirea aşa încât toate întrebările se pot pune numai la sfârşit...".

Totuşi, Macovei a menţionat că se gândeşte să organizeze o dezbatere similară la Bruxelles pe tema declaraţiilor liderilor USL împotriva independenţei justiţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor