Moldova riscă probleme după ce a autorizat "Dnestrenergo" să exporte energie electrică

Decizia Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) ar putea genera probleme în sectorul energetic al Moldovei.
. (NIKOLAY DOYCHINOV / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
06.09.2013

Decizia Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) ar putea genera probleme în sectorul energetic al Moldovei. Potrivit ziarului "Tribuna" cu referire la experţii din domeniul energetic. Este vorba despre decizia fostei conduceri a ANRE de a acorda companiei "Dnestrenergo" licenţa cu dreptul de comercializare a energiei electrice atât pe malul drept al Nistrului, cât şi la export - peste hotarele Republicii Moldova. Directorul "Dnestrenergo", Mihail Dobrovoleţ, a confirmat informaţia pentru presa transnistreană, menţinând că licenţa pe care a eliberat-o ANRE permite efectuarea unor asemenea livrări, deşi pentru exporturi e nevoie şi de autorizaţia de la Ministerul Economiei al Republicii Moldova. Publicaţia scrie cu referire la experţi că decizia fostului şef al ANRE, Victor Parlicov, de a elibera licenţă unei companii de la Tiraspol "nu a fost una bine gândită, deoarece capacităţile "Dnestrenergo" permit transportarea prin reţele şi a energiei electrice produse de Centrala de la Cuciurgan, Centrala de la Dubăsari şi de "Tirotex-Energo".

În opinia lor, această hotărâte este în măsură să creeze dificultăţi în relaţiile dintre R.Moldova şi Uniunea Europeană în domeniul energetic. Conform afirmaţiilor sursei citate, tranzitul cu energia electrică, produsă la staţiile de generare ucrainene, în Moldova şi transportarea energiei electrice de la Centrala Electrică Moldovenească (din Cuciurgan - n.r.) în R.Moldova de pe malul drept al Nistrului şi în România de asemenea se efectuează prin reţelele întreprinderii transnistrene. "Mai mulţi experţi din Chişinău sunt solidari în opinia că eliberarea licenţei companiei din Tiraspol s-a făcut cu încălcări. Este vorba despre faptul că Legea privind energia electrică obligă posesorii de licenţe să delimiteze activităţile de transportare şi furnizare a energiei electrice. "Dnestrenergo", deţinând reţele de transport şi de distribuţie a energiei electrice, este de facto unicul operator pe piaţa energiei electrice din Transnistria. Întreprinderea se ocupă atât de livrarea, cât şi de transportarea energiei electrice, ceea ce este o încălcare directă a Legii privind energia electrică", constată portalul.

Autorii relevă faptul că chiar şi în aceste condiţii foştii directori ai ANRE (Parlicov, Raileanu şi Belinschi) au semnat documentul de eliberare a licenţei. "Deşi anume aceste acţiuni au fost în felul lor o decizie fără precedent, care contravine directivelor europene în domeniul energeticii, obligaţiunilor pe care Moldova şi le-a asumat în calitate de membru cu drepturi depline a Acordului de colaborare energetică cu UE. Iar aceasta poate crea un efect negativ în cadrul interacţiunii Moldovei cu UE în domeniul energetic", se spune în articol. Sursa citată mai afirmă că situaţia creată poate conduce şi la creşterea considerabilă a datoriei totale a Republicii Moldova pentru gazul natural importat din Federaţia Rusă.

Aceasta pentru că nu este exclus că "Dnestrenergo" va comercializa energie electrică produsă pe bază de gaz natural, menţionează InfoTag. "Dacă această companie va comercializa energie electrică din gaz natural , aceasta va conduce automat la creşterea datoriei "Tiraspoltransgaz" faţă de "Moldovagaz", iar în rezultat va creşte datoria "Moldovagaz" faţă de "Gazprom", îl citează publicaţia pe un reprezentant al companiei "Moldovagaz". Portalul mai scrie ca Tiraspolul "nu achită cu anii pentru gazul consumat, iar datoria sa se ridică deja la aproape la 5 mlrd. dolari SUA, ceea ce este extrem de periculos atât pentru locuitorii de pe malul drept, cât şi pentru cei de pe malul stâng al Nistrului".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor