Mohamed Merah, ucigaşul în serie, star pe internet
alte articole
Francezul de origine algeriană Mohamed Merah, cel care ar fi omorât la Toulouse şi Montauban şapte persoane, dintre care trei copii, a dezlănţuit adevărate pasiuni pe internet. I-au fost dedicate zeci de pagini şi de grupuri pe Facebook, scrie săptămânalul Le Point în ediţia de luni.
Împuşcat joia trecută de poliţie, Mohamed Merah se bucură de o impresionantă cotă de popularitate postumă pe internet. Ea se măsoară în accesările motoarelor de căutare, pe enciclopedii şi reţele de socializare. Dacă se cere 'mohamed merah' pe Google, liderul motoarelor de căutare dă nu mai puţin de 188 de milioane de rezultate. Scriind doar prenumele, 'ucigaşul pe scooter' se situează pe locul al doilea al sugestiilor Google, imediat după Mohamed Ali. Wikipedia îi rezervă ucigaşului de 23 de ani o biografie demnă de cele mai mari staruri ale rockului. Ea ne oferă o mare cantitate de informaţii, de la data de naştere la primele condamnări, precum şi diverse anecdote despre anii de şcoală, iar cele 83 de linkuri trimit spre alte site-uri care oferă detalii despre viaţa acestuia.
Această omniprezenţă a numelui său reflectă impactul asupra opiniei publice, dar pe reţelele de socializare, lucrurile iau o întorsătură mai sinistră. Ucigaşului îi sunt dedicate treizeci de pagini şi patruzeci de grupuri. Ministerul de Interne francez a cerut vineri reţelei de socializare Facebook să şteargă o pagină intitulată 'Omagiu pentru Mohamed Merah', care a avut 435 de like-uri. Sarcina se anunţă foarte dificilă, deoarece se observă o multiplicare a numărului de pagini dedicate criminalului. Pagina cea mai accesată a avut 5.237 de like-uri, iar grupul cel mai important numără 1.371 de membri. Dar acest lucru este dovada deplină a faptului că se respectă libertatea de exprimare.
Sunt exprimate tot felul de opinii, unele chiar abracadabrante. Unii fac din Mohamed Merah un erou modern, un martir care a îngenuncheat Franţa. Alţii îndeamnă la violenţă sau se lansează în afirmaţii despre islam, imigraţie şi indemnizaţii familiale. Mai sunt şi unii care vorbesc de teza unui complot, 'un 11 Septembrie în versiune hexagonală', care acuză serviciile secrete că s-au folosit de Mohamed Merah ca să facă din el un ţap ispăşitor, iar sforile ar fi trase şi de mai sus, deoarece, din umbră, Nicolas Sarkozy ar fi orchestrat toată situaţie confuză ca să aducă chestiunea securităţii în centrul dezbaterii prezidenţiale şi astfel să-şi asigure realegerea!