MO a publicat Regulamentul de organizare şi structura CNATDCU

Epoch Times România
29.06.2012

Monitorul Oficial a publicat vineri ordinul ministrului interimar al Educaţiei, Liviu Pop, prin care se modifică regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi certificatelor Universitare (CNATDCU) şi structura acestuia.

Potrivit Ordinului, numărul membrilor Consiliului general al CNATDCU este de maximum 45. Consiliul general este condus de un preşedinte şi trei vicepreşedinţi, câte unul provenit din instituţiile de învăţământ superior, Academia Română şi instituţiile naţionale de cercetare dezvoltare, care sunt şi membri ai Consiliului general. Conducerea Consiliului general este numită de ministrul Educaţiei.

Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a susţinut vineri că nu Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare constată dacă este vorba sau nu despre plagiat în cazul tezelor de doctorat.

"Am venit să le spun, cu subiect şi predicat (membrilor CNATDCU - n.r.), că nu ei decid dacă este sau nu plagiat, ci comisia de etică a Ministerului Educaţiei", a declarat Pop înainte de a intra la CNATDCU.

Membrii Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare s-au întâlnit vineri dimineaţă pentru a analiza acuzele de plagiat asupra tezei de doctorat a premierului Victor Ponta.

Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Marian Pop, a declarat pentru AGERPRES că nu a fost înştiinţat de întrunirea CNATDCU, dar că aşteaptă din partea acestui organism un răspuns la solicitarea trimisă acestui consiliu.

El a evitat să spună dacă este sau nu o comisie legitimă, dar a susţinut că "este o comisie care nu a fost capabilă să finalizeze un raport de activitate pe anul trecut".

"O comisie care nu a funcţionat în foarte multe puncte esenţiale pentru învăţământul preuniversitar. O comisie căreia i-am înaintat o adresă în 21 iunie prin care am cerut un raport de activitate pe anul trecut, precum şi anumite date tehnice legate de activitatea acesteia în contextul în care foarte multe reclamaţii, procese şi contestaţii se regăsesc la Ministerul Educaţiei. Am cerut până ieri la ora 12,00, nu s-a înaintat către cabinetul ministrului niciun document, fapt pentru care am emis un ordin prin care am completat acest consiliu general, care este acum format din 20 de persoane, cu o creştere la 45 de persoane, pentru că aici a fost problema sesizată de noi, numărul mic de persoane, lipsa acestora de la şedinţe, faptul că aceste persoane sunt în mare parte din universităţi puţine, adică, discutăm de Universitatea Bucureşti, care are 25% din membrii acestei comisii", a explicat Pop.

Ministrul interimar a declarat vineri dimineaţă că aşteaptă un răspuns la adresa înaintată pe 21 iunie iar în lipsa acestuia va trimite Corpul de Control al Ministrului la consiliu.

"Dacă astăzi nu va veni acest răspuns, voi trimite Corpul de Control al Ministrului luni dimineaţă, pentru că opt dintre punctele pe care le-am cerut se referă efectiv la chestiunile de funcţionare ale acestei comisii şi aici mă refer la câte controale au făcut în universităţi în ultimul an privind modul de desfăşurare al concursurilor, care a fost poziţia acestei comisii la criteriile de validare, câte sesizări au avut primite, câte au analizat pe fiecare domeniu de activitate, câte atestate de abilitare acordate profesorilor, câte teze de doctorat au validat(invalidat sau analizat, precum şi datele de prezenţă, pentru că din ceea ce am eu la minister constat că trei membri din această comisie nu s-au prezentat niciodată", a mai spus Pop.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor