Mişcarea 5 Stele zguduie politica italiană şi câştigă alegerile din Roma

Mişcarea 5 Stele, care se opune establishmentului din Italia, a câştigat alegerile pentru funcţia de primar al Romei, o victorie care este privită ca o lovitură dată premierului Matteo Renzi. Virginia Raggi devine astfel prima femeie primar la cârma Romei.
Virginia Raggi, prima femeie primar a Romei.
Virginia Raggi, prima femeie primar a Romei. (Captură Foto)

Roma a ales duminică prima femeie primar, o victorie ce va furniza Mişcării anti-establishment 5 Stele o platformă pentru a-şi urmări politicile şi un impuls care, potrivit liderilor mişcării, va deveni principala forţă de opoziţie din Italia.

Se estima faptul că Virginia Raggi, avocată şi consilier local, în vârstă de 37 de ani, va câştiga în capitală, dar procentul de 62-66% prezis de sondajele de opinie semnalează o înfrângere usturătoare pentru Partidul Democrat (PD) al premierului Matteo Renzi.

Conform sondajelor, PD pare să fi câştigat la limită capitala financiară a ţării, Milano, în timp ce Mişcarea 5 Stele ar fi pus mâna pe Torino, un bastion tradiţional al PD. În cel de-al treilea oraş ca mărime al ţării, Napoli, fostul magistrat independent Luigi de Magistris se îndrepta spre victorie, având ca adversar un politician de centru dreapta.

Rezultatele alegerilor reprezintă un pas înapoi pentru Renzi, care se află la doar patru luni înaintea unui referendum privind reformele constituţionale prin care îşi riscă întregul viitor politic. Premierul a urmărit să minimalizeze alegerile locale şi impactul lor asupra politicii naţionale.

Campania lui Raggi s-a bazat pe lupta împotriva corupţiei şi a serviciilor slabe din capitală, unde administraţia oraşului a fost vizată de o serie de scandaluri.

Zeci de foşti oficiali ai oraşului şi lideri de afaceri au fost trimişi în judecată începând cu noiembrie 2015 într-un caz cunoscut sub numele de “Mafia Capitalei”. Ei sunt acuzaţi de corupţie şi alte infracţiuni care au dus la dispariţia a milioane de euro din bugetul administraţiei.

Aproximativ 8,6 milioane de italieni au avut drept de vot în cea de-a doua rundă a alegerilor de duminică, în 126 de oraşe şi localităţi unde niciun candidat nu a obţinut o majoritate de voturi în prima rundă a alegerilor din 5 iunie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe