Mircea Geoană: Parlamentul va da mandat pentru orice reprezentare la Bruxelles

Epoch Times România
20.06.2012

Mircea Geoană, preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, a declarat, miercuri, că proiectul de lege privind cooperarea dintre Guvern şi Parlament pe teme europene, va oferi Legislativului un cuvânt de spus în problemele importante, fie că este vorba de cota de textile, fie de fonduri.

”Această lege nu a apărut exclusiv în lumina disputei între preşedinte şi premier cu privire la cine merge la Bruxelles, ci o problemă de democraţie şi reprezentativitate a Guvernului României indiferent de tema care se dezbate la Bruxelles. Această lege rezolvă şi clarifică modul în care România se angajează în faţa UE, indiferent că e vorba de cota de textile, că este vorba de fonduri europene, de zona euro sau de alte probleme importante. Eram singura ţară din Europa în care Parlamentul nu avea legal niciun cuvânt de spus cu privire la mandatul Guvernului României pe problematică europeană. Acest lucru trebuie să se încheie”, a declarat Mircea Geoană, referindu-se la proiectul de lege privind cooperea dintre Guvern şi Parlament pe teme europene.

Proiectul se află la Comisia de afaceri europene din Senat.

Geoană a explicat că mandatul nu va fi dat de plen, ci de diverse comisii.

”E vorba de un mandat specific. Când e o problemă relativ simplă, Comisia de afaceri europene se poate pronunţa, când e vorba de o chestiune mai complexă, comisiile permanente pot avea audieri mai ample, comune, iar când e vorba de un mandat de Consiliu European în mod normal primul ministru trebuie să fie în Parlament, nu neapărat în Plenul Parlamentului, cât în faţa comisiilor de specialitate care au jurisdicţie cu privire la tematica acelui Consiliu European şi să îşi ia practic un mandat formal”, a spus Geoană, adăugând că premierul Victor Ponta a fost invitat de comisiile de afaceri europene săptămâna viitoare.

Ambasadorul danez, a cărui ţară asigură preşedinţia rotativă a UE, a declarat că legea este ”un pas definitiv înainte”. ”Este un pas în direcţia clarificării procedurilor în ceea ce face fiecare şi cred că este foarte bine pentru că reaminteşte de sistemul pe care îl avem în Danemarca unde implicăm Parlamentul foarte mult şi prin intermediul legislativului populaţia este informată despre ceea ce se întâmplă în UE”, a spus Michael Sternberg, adăugând că Parlamentul danez se întâlneşte aproape în fiecare zi, dată fiind frecvenţa reuniunilor europene.

”Este o sarcină uriaşă a administraţiei pentru că trebuie să pregătească multe hârtii. Sper că ministerele care trebuie să sprijine acest proiect trebuie să fie implicate să facă acest lucru pentru că reprezintă un obiectiv important. Desigur, sunt alte costuri, dar sunt şi beneficii. Veţi avea un Parlament mult mai implicat, o populaţie mult mai implicată în ceea ce priveşte chestiunile complicate ale UE într-un mod mai bun. Sunt costuri, dar sunt şi beneficii”, a mai spus oficialul.

Proiectul, elaborat de MAEur, a fost aprobat de Guvern în şedinţa din 1 martie.

Actul normativ cuprinde dispoziţii care permit, în primul rând, informarea exhaustivă a Parlamentului în legătură cu evoluţiile înregistrate la nivelul procesului decizional al Uniunii Europene. Astfel, Parlamentul poate solicita informaţii extinse privind proiectele de acte legislative aflate în curs de negociere la nivelul instituţiilor europene.

"Este un instrument absolut necesar, care va introduce un mecanism menit să asigure implicarea amplă a Parlamentului în procesul de formulare şi susţinere a poziţiilor şi intereselor României la nivelul Uniunii Europene", a declarat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, care a precizat că adoptarea acestui act normativ a figurat printre obiectivele pe care şi le-a propus la începutul mandatului şi care acum este îndeplinit.

Informarea Parlamentului de către Executiv presupune transmiterea tuturor informaţiilor considerate relevante pentru proiectele de acte fără caracter legislativ, la solicitarea Parlamentului.

În temeiul aceleiaşi prevederi, Guvernul transmite Parlamentului:

- lista mandatelor generale, observaţii şi propuneri, informări şi rapoarte privind participarea la reuniunile Consiliului UE şi ale Consiliului European;

- rapoarte de activitate şi rapoarte privind îndeplinirea obligaţiei de stat membru;

- programul legislativ legat de transpunerea sau de aplicarea directă a legislaţiei europene;

- stadiul transpunerii actelor normative ale UE în dreptul intern.

O altă prevedere se referă la procedura examinării parlamentare, care implică evaluarea pe fond a proiectului de act normativ european şi a mandatului general elaborat de Guvern. Această procedură se finalizează cu o opinie a Parlamentului, cu caracter consultativ pentru Guvern. Executivul este însă obligat să motiveze în scris şi, după caz, oral, dacă se solicită de către Parlament, îndepărtarea de la opinia Parlamentului în mandatul susţinut în cadrul Consiliului UE.

Proiectul de lege prevede, de asemenea, obligaţia ministrului responsabil sau, după caz, a ministrului Afacerilor Europene, respectiv a ministrului Afacerilor Externe, de a se prezenta la solicitarea Parlamentului pentru a fi consultaţi, pe durata examinării parlamentare.

De asemenea, există prevederi referitoare la rezerva de examinare parlamentară, care presupune că Guvernul informează Consiliul UE cu privire la declanşarea de către Parlament a procedurii de examinare în cazul în cazul în care Legislativul începe analiza unui propuneri legislative comunitare.

Actul normativ referitor la colaborarea dintre Guvern şi Parlament în domeniul afacerilor europene reglementează, de asemenea, procedura de control de subsidiaritate şi proporţionalitate care finalizează, după caz, cu un aviz motivat în situaţia în care Parlamentul constată încălcarea principiului subsidiarităţii de către propunerile făcute de Comisia Europeană, respectiv cu o opinie care va constata conformarea documentului legislativ cu cele două principii - subsidiaritate şi proporţionalitate.

Proiectul de lege aprobat de Executiv cuprinde şi un capitol distinct în legătură cu controlul parlamentar asupra activităţii Guvernului în cadrul Consiliului European.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor