Mircea Geoană: Această sarabandă a populismului maschează disperarea premierului Ponta [video]

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană.
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană. (ANDREI PUNGOVSCHI / AFP / Getty Images)
Se încarcă player-ul...

Disperarea premierului Victor Ponta, aflat în prezent într-o situaţie politică dificilă, ingrată, creează o vulnerabilitate strategică pentru România, a avertizat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Partidului Social Românesc, Mircea Geoană, care avertizează că "această sarabandă a populismului nu are cum să nu aibă efecte."

"Suntem într-unul dintre cele mai periculoase momente pe care le-a traversat România în ultimii mulţi ani de zile pentru că, indiferent de modul greşit sau inspirat în care s-a făcut politică publică guvernamentală în România, niciodată ţara nu a fost în situaţia în care un lider politic aflat într-o ipostază extrem de ingrată să determine un astfel de haos.

În clipa de faţă, o singură persoană, pe numele său Victor Ponta, premierul României, datorită situaţiei politice personale delicate în care se află, adoptă o serie de decizii care în acest moment crează o vulnerabilitate strategică pentru România ca ansamblu, reprezintă o formă de populism disperat care riscă că antreneze o tensiune socială fără precedent. (...) Această sarabandă a populismului care maschează disperarea nu are cum să nu aibă efecte", a precizat Mircea Geoană, în contextul discuţiilor despre mărirea salariilor medicilor, dar şi a profesorilor şi poliţiştilor.

În opinia lui Mircea Geoană, demersul şi gestul pe care reprezentanţii sindicali din ansamblul sectorului public românesc îl adopătă în acest moment este legitim.

"Este natural să spui că avem nevoie de o lege integrată a salarizării care să aibă în interiorul său şi criterii de răsplată corectă a muncii depuse în funcţie de importanţa socială a ceea ce aceşti oameni prestează, dar şi un proces de depolitizare a administraţiei publice la care s-a ajuns la un nivel permis şi care sufocă ascensiunea meritocratică a adevăraţilor funcţionari publici din România în poziţiile de decizii şi competenţă pe care dânşi le merită", a explicat senatorul.

Mircea Geoană admite că poziţiile cele mai importante din diversele domenii sunt ocupate în acest moment de cei "cu carnet de partid şi de ani şi ani de zile acceptăm cu toţii o politizare până în ultima celulă a administraţiei statului român în detrminentul pofesioniştilor de care România are nevoie."

Reamintim că marţi, premierul Victor Ponta a anunţat majorarea cu 25% a salariilor pentru personalul sanitar, începând cu 1 octombrie. La scurt timp după acest anunţ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret"a salutat decizia Guvernului de a majora salariile din sănătate şi a solicitat ca de acelaşi tratament să beneficieze şi angajaţii din învăţământ. La rândul lor, sindicaliştii din poliţie au cerut şi ei salarii majorate cu 70%.

Marţi seara, Ponta a răspuns cererilor angajaţilor din învăţământ, precum şi celor ale poliţiştilor informând, în cadrul unui interviu acordat România TV, că majorări se vor face "deocamdată doar pentru medici", şi i-a criticat pe profesori că cer mai mulţi bani.

O zi mai târziu, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a avertizat şi ea că vor urma proteste de amploare, dacă Guvernul nu le va mări salariile, aşa cum a promis premierul Ponta înainte de alegerile pentru Cotroceni.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne