Minori exploataţi de reprezentanţii unei fundaţii din Botoşani. Procurorii DIICOT au dispus două reţineri

(Facebook)
Andrei Popescu
17.06.2024

Procurorii DIICOT au dispus, duminică, reţinerea a doua persoane acuzate de exploatarea mai multor minori de către o fundaţie din Botoşani care îi adăpostea. Mai exact, cei doi inculpaţi sunt acuzaţi de trafic de minori şi supunerea acestora la rele tratamente şi muncă forţată. Alte trei persoane au fost plasate sub control judiciar.

“La data de 16.06.2024 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Botoşani au dispus reţinerea a 2 inculpaţi, cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de minori, rele tratamente aplicate minorului şi supunerea la muncă forţată sau obligatorie, unul dintre aceştia fiind urmărit penal şi pentru infracţiunea de împiedicarea exercitării libertăţii religioase. De asemenea, faţă de trei inculpate, cercetate pentru săvârşirea infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului, a fost luată măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile”, se arată într-un comunicat DIICOT.

Din actele de urmărire penală efectuate a rezultat că, în perioada 2022-2024, unul dintre inculpaţi, administrator al unei fundaţii din municipiul Botoşani, a recrutat persoane minore, beneficiare ale unor măsuri de ocrotire, pe care le-a adăpostit într-un centru rezidenţial aparţinând fundaţiei, în scopul exploatării prin muncă, dar şi pentru obţinerea şi folosirea în interes propriu a unor donaţii (cu precădere din străinătate) constând în sume de bani şi bunuri.

Probele administrate au relevat că atât inculpatul în mod direct cât şi coinculpaţii (angajaţi ai fundaţiei), au aplicat unui număr de cinci persoane vătămate minore rele tratamente constând în agresiuni repetate fizice şi psihice, exploatarea prin muncă, în mod forţat, constrângerea minorilor să stea în genunchi timp de cinci până la opt ore), punându-le astfel în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală şi morală, mai transmite DIICOT.

Totodată inculpatul, folosindu-se de autoritatea pe care o avea faţă de victime (instituţionalizate în cadrul fundaţiei) le-a obligat să ia parte, de mai multe ori pe săptămână, la serviciile religioase ale cultului bisericii din care face parte şi să îndeplinească anumite acte religioase legate de exercitarea acestui cult. În cazul în care minorii refuzau, erau supuşi unor agresiuni fizice şi psihice.

În aceeaşi perioadă, inculpaţii (faţă de care s-a luat măsura reţinerii) au transportat persoanele vătămate minore în diferite locaţii de pe raza judeţului Botoşani, iar prin abuz de autoritate, le-au obligat să presteze munci dificile, în folosul inculpatului ce deţinea funcţia de administrator al fundaţiei şi al familiei sale (manipularea unor motostivuitoare pentru descărcarea tirurilor cu marfă, dezmembrarea unui acoperiş, ridicarea şi transportarea de materiale de construcţii folosite la edificarea unui imobil, renovarea acoperişului unei biserici, activităţi de îngrijirea animalelor, montaj de pavele, ş.a.).

Procurorii DIICOT au mai afirmat că au fost puse în aplicare 8 mandate de percheziţie domiciliară pe raza judeţului Botoşani fiind identificate şi ridicate mai multe mijloace de probă.

Luni, a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Botoşani cu propunerea de arestare preventivă a inculpaţilor reţinuţi, pentru o perioadă de 30 de zile.

Activităţile judiciare au fost realizate împreună cu Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Botoşani. Acţiunea a fost realizată cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Botoşani şi jandarmilor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Botoşani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor