Ministrul Sănătăţii R. Moldova: Din 48 suspecţi, încă 4 cazuri noi de infecţie cu coronavirus confirmate oficial. Numărul total ajunge la 12

. (pixabay.com)
Maria Maevschi
15.03.2020

Ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a anunţat sâmbătă seara că pe parcursul zilei au fost procesate în laboratorul Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică (ANSP) 48 de probe. „Din aceste 48 de cazuri suspecte avem confirmate la momentul actual încă 4 cazuri noi de infecţie cu coronavirus de tip nou”, a menţionat Dumbrăveanu.

În trei dintre cazuri este vorba de import al infecţiei cu coronavirus, însă nu mai persistă doar Italia, sunt şi cazuri din Anglia, Franţa, dar avem şi un caz de infecţie local, a subliniat ministrul Sănătăţii.

„Cu regret, vreau să menţionez că avem în Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii, 2 copilaşi suspectaţi de infecţie cu coronavirus, dar care au fost într-un contact foarte strâns cu bunica care a revenit din Italia”, a adăugat Dumbrăveanu, întrebându-se totodată dacă „în cazul dat responsabilitatea este doar a autorităţilor?”, dând de înţeles că o parte din vină o au şi cetăţenii.

Prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, a specificat că în ţară a revenit cetăţeanul aflat o perioadă îndelungată în carantină pe nava de croazieră din Japonia, Diamond Princess. Testele au arătat absenţa virusului, dar oricum a fost plasat sub monitorizare, a adăugat Chicu.

Totodată, premierul a punctat că la Spitalul de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă” din Chişinău mai există „probabil posibilitate doar 1-2 zile să internăm, în funcţie de numărul de persoane care se vor adresa pe parcursul nopţii şi respectiv trebuie să activăm celelalte capacităţi”.

De menţionat este faptul că Italia, cel mai mare focar de virus Wuhan în afara Chinei, a înregistrat un nou record sâmbătă - cu aproape 3.500 de cazuri noi confirmate.

Celelalte ţări europene vin din urmă, numărul de cazuri noi în Germania şi spania fiind de 12% din total, iar cel din Marea Britanie cu 30% din total.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor