Virusul Wuhan - 3.500 de infecţii noi sâmbătă în Italia. Spania intră în carantină luni

Europa alunecă în carantină.
Spania
Spania (Getty Images)

Italia, cel mai mare focar de virus Wuhan în afara Chinei, a înregistrat un nou record sâmbătă - cu aproape 3.500 de cazuri noi confirmate.

Celelalte ţări europene vin din urmă, numărul de cazuri noi în Germania şi spania fiind de 12% din total, iar cel din Marea Britanie cu 30% din total.

Spania intenţionează să plaseze cei 47 de milioane de locuitori în carantină parţială, începând de luni, ca parte a unui plan de 15 zile de urgenţă pentru combaterea virusului Wuhan, a arătat un proiect de decret oficial văzut de Reuters.

Guvernul cere spaniolilor să stea acasă, cu excepţia ieşirilor pentru cumpărarea de alimente, medicamente, vizitelor la spital sau pentru alte situaţii de urgenţă, a arătat proiectul discutat sâmbătă de premierul Pedro Sanchez şi miniştrii săi.

Barurile, restaurantele, centrele de conferinţe şi toate activităţile de agrement şi sport - inclusiv cinematografe, teatre, piscine sau terenuri de fotbal - vor fi închise.

Transporturile publice vor fi reduse, a arătat proiectul, operatorii de linie aeriană, de tren, autobuz şi nave trebuind să îşi taie serviciile cu cel puţin jumătate şi orice mijloc de transport trebuind să fie ocupat maxim la o treime din capacitate.

Cu toate acestea, proiectul de decret nu prevede închiderea graniţelor.

Angajatorii vor avea obligaţia de a-şi lăsa lucrătorii să muncească de la distanţă şi procedurile judiciare vor fi suspendate.

Ministerul de Interne din Spania va controla toate forţele de poliţie, inclusiv cele locale şi regionale.

Carantina va începe luni, la 8:00 (0700 GMT), iar toate celelalte măsuri vor intra în vigoare imediat ce decretul va fi publicat în monitorul oficial.

Proiectul de decret ar permite, de asemenea, guvernului să rechiziţioneze fabrici şi depozite.

La începutul zilei, autorităţile din Madrid au îndemnat oamenii să rămână acasă, Madrid şi Sevilia au anunţat anularea sărbătorilor şi închiderea magazinelor în multe regiuni extrem de populare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe