Ministrul Oprea reafirmă disponibilitatea MApN de a furniza expertiză Ministerului Apărării al R. Moldova
Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, a reafirmat vineri, la Chişinău, în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu omologul său, Vitalie Marinuţa, disponibilitatea instituţiei pe care o conduce de a continua furnizarea de expertiză Ministerului Apărării al Republicii Moldova.
Cooperarea militară bilaterală şi situaţia regională au fost principalele teme pe agenda discuţiilor, cei doi miniştri identificând modalităţi de consolidare a relaţiilor de colaborare dintre cele două armate în domeniul instruirii în comun a trupelor şi la nivelul dialogului politico-militar, pentru promovarea reformelor interne şi modernizarea forţelor armate, informează MApN într-un comunicat remis AGERPRES.
Potrivit sursei citate, ministrul Gabriel Oprea a apreciat trendul ascendent al relaţiilor militare, precum şi progresele făcute de guvernul moldovean, arătând că România susţine aspiraţiile europene şi euroatlantice ale Republicii Moldova.
"Reafirm disponibilitatea Ministerului Apărării Naţionale din România de a continua furnizarea de expertiză în funcţie de nevoile Ministerului Apărării al Republicii Moldova. Dorim să aprofundăm relaţiile militare bilaterale, prin dezvoltarea acestora la toate nivelurile, începând de la nivelul tactic până la cel strategic", a declarat ministrul Oprea.
Ministrul român al Apărării Naţionale a subliniat că, în plan bilateral, partea română va continua să acorde asistenţă şi consultanţă în procesul de reformă a armatei, cu accent pe instruirea personalului prin exerciţii întrunite, precum şi în domeniul învăţământului militar, prin continuarea pregătirii unor ofiţeri din Republica Moldova în instituţii militare de învăţământ din România.
La rândul său, ministrul Vitalie Marinuţa a exprimat satisfacţia cu privire la evoluţia relaţiilor politico-militare dintre România şi Republica Moldova, bazate întotdeauna pe încredere reciprocă. Ministrul moldovean al apărării a manifestat interes faţă de experienţa euroatlantică a Armatei României şi a apreciat disponibilitatea părţii române de a furniza expertiză în ceea ce priveşte implementarea obiectivelor din Planul Individual de Acţiune în domeniul Parteneriatului Moldova-NATO.
"Mulţumesc Guvernului României şi dumneavoastră personal, domnule ministru Oprea, pentru suportul acordat Ministerului Apărării al Republicii Moldova în pregătirea şi instruirea cadrelor militare în instituţiile de învăţământ militar superior din România. Cunoştinţele acumulate de cadrele noastre militare, care corespund standardelor internaţionale, ne permit nouă, aici, în Republica Moldova, să implementăm mai eficient programele de reformare şi modernizare a Armatei Naţionale, de creare a unui sistem de apărare şi securitate în conformitate cu standardele moderne, care în final va asigura liniştea şi pacea pentru cetăţenii Republicii Moldova", a declarat ministrul Vitalie Marinuţa, potrivit MApN.
Programul vizitei oficiale a ministrului Gabriel Oprea în Republica Moldova a cuprins primiri la preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, şi la primul-ministru Vlad Filat.
Pe parcursul întrevederilor cu cei doi înalţi demnitari, ministrul Gabriel Oprea a exprimat satisfacţia pentru dinamica relaţiilor de cooperare dintre cele două state şi a reiterat susţinerea de către România a aspiraţiilor europene ale Chişinăului.
"Preşedintele Timofti a adresat mulţumiri României pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova, în toate domeniile de cooperare, în special în planul colaborării militare. La rândul său, premierul Filat a evocat importanţa deosebită a deciziilor adoptate în recenta şedinţă comună, de la Iaşi, a guvernelor României şi Republicii Moldova în dinamizarea relaţiilor bilaterale şi a apreciat deschiderea constantă manifestată de Armata României în relaţia cu Armata Naţională a Republicii Moldova", se arată în comunicatul citat.
Ministrul Gabriel Oprea a efectuat vineri o vizită oficială în Republica Moldova, la invitaţia ministrului Apărării din această ţară, Vitalie Marinuţa.