Ministrul Mediului intenţionează să ia în calcul la deciziile privind exploatarea gazelor de şist şi unele studii ale CE

Epoch Times România
11.05.2012

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, a anunţat, la Bruxelles, în cadrul unei întâlniri cu comisarul european pentru protecţia mediului, Janez Potocnik, intenţia de a fundamenta deciziile viitoare ale Guvernului român în privinţa exploatării gazelor de şist şi pe baza rezultatelor studiilor pe care Comisia Europeană le are în lucru în acest moment.

 

Potrivit unui comunicat al MMP, remis vineri AGERPRES, Rovana Plumb a avut, joi, două întâlniri de lucru la Bruxelles, cu comisarul european pentru protecţia mediului, Janez Potocnik, şi comisarul european pentru schimbări climatice, Connie Hedegaard, principalele teme de discuţie fiind soluţionarea rapidă a procedurilor de infringement, exploatarea gazelor de şist, tranzacţionarea unităţilor de emisie de dioxid de carbon aflate la dispoziţia României şi legislaţia privind schimbările climatice.

În cadrul întâlnirii cu comisarul Potocnik, ministrul român a subliniat atenţia pe care o acordă cazurilor de infringement şi a confirmat angajamentul de continuare a dialogului cu Comisia Europeană pentru soluţionarea cât mai rapidă a problemelor existente.

Rovana Plumb a anunţat intenţia de a fundamenta deciziile viitoare ale Guvernului român în privinţa exploatării gazelor de şist şi pe baza rezultatelor studiilor pe care Comisia Europeană le are în lucru în acest moment, ambele părţi subliniind că această temă este una relativ nouă, care necesită o evaluare corectă şi aprofundată înainte de trecerea la alte etape.

De asemenea, oficialii au abordat şi tema utilizării eficiente a resurselor, subliniind în acelaşi timp importanţa politicii de mediu, al cărei impact orizontal se regăseşte în majoritatea celorlalte politici publice, precum şi necesitatea consolidării încrederii populaţiei în deciziile adoptate de autorităţile publice în domeniul protecţiei mediului.

La întâlnirea cu comisarul Connie Hedegaard, Rovana Plumb a subliniat deschiderea autorităţilor române pentru stabilirea unei poziţii a Uniunii Europene privind reportarea şi utilizarea AAU-urilor, care să ia în considerare situaţia României în acest domeniu.

Ministrul Mediului şi Pădurilor a subliniat, de asemenea, atenţia pe care o acordă finalizării pregătirii măsurilor de implementare a pachetului legislativ energie/schimbări climatice, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2013.

Cele două părţi au insistat asupra necesităţii implicării autorităţilor locale şi sectorului privat în adoptarea deciziilor privind schimbările climatice, asupra eforturilor care trebuie făcute pentru informarea companiilor asupra avantajelor trecerii la o economie verde, şi, în mod special, asupra importanţei conştientizării populaţiei cu privire la această temă.

AAU sunt Unităţi ale Cantităţii Atribuite prin Protocolul de la Kyoto la Convenţia-cadru a Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice, în cadrul stabilit de art. 17 al acestui protocol şi de deciziile subsecvente adoptate de conferinţa părţilor. Surplusul de AAU reprezintă disponibilul pentru comercializare, rezultat al diferenţei dintre cantitatea atribuită şi rezerva perioadei de angajament.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor