Ministrul Mediului anunţă o nouă mutare: Dorim să interzicem exportul de buşteni în afara UE

Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Costel Alexe
Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Costel Alexe (mmediu.ro)

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a declarat joi seara, la Digi24, că ia în calcul posibilitatea interzicerii exporturilor de buşteni în ţările care nu fac parte din Uniunea Europeană, adăugând totuşi că nu se poate aplica aceeaşi măsură şi în interiorul blocului, din cauză că legislaţia UE nu permite limitarea pieţei libere printr-o astfel de măsură.

“De când am venit la minister, am pus colegii din Direcţia Generală Păduri să ia în calcul să interzicem exportul de buştean în spaţiul extracomunitar. Din păcate, Comisia Europeană nu ne permite să interzicem exportul de buştean sau orice alt tip de export în spaţiul intracomunitar. Dar este important, pentru că şi acolo, în spaţiul extracomunitar, pleacă cantităţi însemnate de lemn”, a afirmat Costel Alexe.

În privinţa Inventarului Forestier Naţional (IFN), ministrul a susţinut că, spre deosebire de România, care are cea mai scurtă perioadă de viaţă pentru acest IFN, “ţările nordice, de exemplu, au acest mecanism de 40-50 sau 60 de ani”.

“Pentru noi este atât de important acest IFN pentru că ne dă date pe baza cărora putem să ne facem strategia forestieră naţională sau orice altă politică publică în domeniul pădurii”, a adăugat Alexe.

Un alt subiect abordat a fost cel al Regiei Naţionale a Pădurilor (Romsilva), Costel Alexe declarând că această instituţie, precum multe altele din România, “a rămas închistată în nişte vremuri şi cred că e loc de mult mai bine la Romsilva în ceea ce priveşte managementul acestei instituţii”.

“Nu contest faptul că acolo sunt foarte buni specialişti, şi în cadrul Regiei la Bucureşti, şi cei care astăzi sunt personal silvic în Direcţiile judeţene, dar cred că este loc de mult mai bine. Personal, am fost de acord şi am susţinut modificarea statutului personalului silvic, astfel încât să reuşim să găsim resurse financiare să-i dotăm să aibă maşini mai bune, să aibă inclusiv salarii dacă se poate mai mari, să avem posibilitatea ca ei să fie înarmaţi”, a mai afirmat ministrul.

De asemenea, noul ministru al Mediului a ţinut să precizeze că tăierile ilegale de păduri produc României pierderi semnificative.

“Să spunem că, într-un an, ar fi 10 milioane de metri cubi (de lemn tăiat ilegal - n. r.) din proprietatea publică a statului român. Dacă înmulţim 10 milioane cu 50 de euro metrul cub de lemn, ne dau vreo 500 de milioane de euro, fără să-l mai fiscalizăm”, a explicat ministrul.

În plus, Costel Alexe a anunţat că, pentru anul 2020, şi-a propus să fie desfăşurată cea mai amplă campanie de reîmpăduriri pe care a avut-o România, adăugând că pentru îndeplinirea acestei sarcini va face apel la susţinerea acestei cauze de către toţi antreprenorii, pe toţi cei care au întreprinderi mici şi mijlocii.

La rândul său, preşedintele României, Klaus Iohannis, a afirmat, joi, că tăierile ilegale de lemn trebuie oprite. “Datele sunt, ca să zic aşa, de speriat. O cantitate egală de lemn cu cea care se taie legal, se taie şi ilegal. Cam jumătate se taie legal şi cam jumătate se taie ilegal, ori asta trebuie să înceteze”, a punctat şeful statului. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne