Ministrul Justiţiei ucrainean: condamnaţii vor lupta în unităţi separate ale forţelor armate ale ţării

Ministrul ucrainean al justiţiei, Denys Maliuska, acordând un interviu presei, 29 februarie 2024, la Kiev. (Getty Images)
Redacţia
28.05.2024

Ministrul ucrainean al Justiţiei, Denis Maliuska, a declarat luni la televiziunea naţională că toţi acei condamnaţi eliberaţi în temeiul unei noi legi care vor merge să lupte pe front vor servi în unităţi separate ale armatei ucrainene, informează The Kyiv Independent.

Parlamentul ucrainean a adoptat la 8 mai un proiect de lege care le permite celor condamnaţi pentru anumite infracţiuni să servească în cadrul forţelor armate, deschizând calea pentru mobilizarea voluntară a deţinuţilor. Preşedintele Volodimir Zelenski a promulgat legea la 17 mai.

Maliuska a declarat la începutul lunii că Ucraina şi-ar putea umple rândurile cu până la 20.000 de condamnaţi, într-o acţiune care ar contribui, de asemenea, la reducerea supraaglomerării din închisorile ucrainene.

Unităţile cu foşti deţinuţi vor fi înfiinţate pentru operaţiuni de asalt şi nu vor implica alţi militari, a precizat Maliuska.

Ministrul a adăugat că, în viitor, comandamentul ucrainean ar putea amesteca foşti deţinuţi cu alte unităţi militare, având în vedere performanţele lor pe câmpul de luptă.

Cel puţin 613 deţinuţi au fost eliberaţi datorită noii legi a conscripţiei până la 27 mai, a afirmat Maliuska. Noii veniţi sunt în prezent supuşi unui antrenament care va dura "cel puţin câteva luni", a precizat ministrul.

Sistemul judiciar a primit până în prezent 4.300 de cereri şi ia deja în considerare majoritatea acestora, potrivit Ministerului Justiţiei.

Se pare că cei eliberaţi vor fi supravegheaţi de unităţile militare în care se înrolează şi nu pot părăsi unităţile fără permisiunea comandanţilor lor.

Conform noilor reguli, lista cetăţenilor condamnaţi cărora li s-a permis să fie încorporaţi nu îi include pe cei condamnaţi pentru crimă cu premeditare, violenţă sexuală, trafic şi producţie de droguri sau infracţiuni împotriva securităţii naţionale.

Pe baza sugestiilor comisiei parlamentare anticorupţie, măsura va exclude, de asemenea, legislatori şi înalt funcţionari încarceraţi pentru corupţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor