Ministrul Justiţiei: „Judecătorii corupţi să fie cercetaţi penal fără acordul CSM”
Judecătorii corupţi să fie cercetaţi penal fără acordul CSM - propune Ministrul Justiţiei Oleg Efrim.
Judecătorii corupţi ar putea fi lipsiţi de imunitate şi cercetaţi penal fără acordul Consiliului Suprem al Magistraturii. Un asemenea proiect de lege, semnat de ministrul Justiţiei Oleg Efrim, va fi remis spre examinare Guvernului.
„Vom propune ca magistraţii să fie lipsiţi de imunitate în cazul săvârşirii infracţiunilor de corupţie. În prezent, procurorul general trebuie să înainteze un demers Consiliului Superior al Magistraturii pentru a obţine o autorizaţie de a începe urmărirea penală în privinţa judecătorilor”, a declarat Efrim în cadrul unei emisiuni la Radio Chişinău.
Ministrul a subliniat că deseori actele de corupţie pot fi descoperite în flagrant, însă obţinerea probelor sau cercetarea unui judecător care beneficiază de independenţă şi imunitate este practic imposibilă.
Totodată, proiectul de lege prevede consecinţe mai dure pentru magistratul implicat în acte de corupţie. „Va fi o pedeapsă exclusiv cu privaţiune de libertate, iar judecătorii vor fi lipsiţi de dreptul de a ocupa funcţii în instituţiile judecătoreşti”, a menţionat sursa.
Oleg Efrim a declarat că proiectul de lege face parte din Strategia pentru Reforma Justiţiei şi urmează a fi examinat astăzi de Cabinetul Miniştrilor.
Fără o justiţie obiectivă, nepărtinitoare, imparţială cu adevărat nu vom avea o societate sănătoasă. Nu vom avea un climat investiţional favorabil. Investitorii în ruptul capului nu vin în Moldova din frica că ar putea să se pomenească într-o bună zi fără afaceri şi fără bani, cdatorită unor judecători “incoruptibili” şi “dezinteresaţi”. Ultimile evenimente din Republica Moldova, şi anume atacurile raider, demonstrează elocvent unde se află justiţia din Moldova. Potenţialii investitori spun că nu poate fi vorba despre investiţii în Republica Moldova, până când în Moldova nu va fi o stabilitate politică şi o garanţie legală că până la urmă nu vor fi deposedaţi de afaceri şi investiţii.
Fiecare cetăţean al Republicii Moldova, direct sau indirect, s-a ciocnit de justiţia moldovenească, iar majoritatea dintre ei au ajuns să nu mai aibă încredere în actul justiţiei.
Nu se va schimba nimic în justiţie chiar dacă vom dota sălile de judecată cu sisteme video sau vom construi palate ale justiţiei. Este necesar să se schimbe atitudinea judecătorilor faţă de legislaţia Republicii Moldova. Orice persoană îmbrăcând mantia de judecător trebuie să fie conştient de faptul că el decide soarta cuiva. Îl învinovăţeşte sau îl îndreptăţeşte. Sechestrează averea sau reîntoarce bunurile proprietarului. Toate aceste decizii se cer a fi numai şi numai în cadrul legal, fără intimidarea intereselor cetăţenilor.
Sperăm să ajungem să trăim într-o ţară cu o justiţie sănătoasă. Altfel, mlaştina nedreptăţii ne va înghiţi pe fiecare dintre noi, mai devreme sau mai târziu. Legea e ca bumerangul. Ea poate să-i pocnească şi pe cei ce le elaborează sau le aplică.