Ministrul italian al justiţiei, Anna Maria Cancellieri, suspectată de abuz de putere (presa italiană)
Ministrul italian al justiţiei, Anna Maria Cancellieri, este acuzată de a fi abuzat de funcţiile sale pentru a o scoate din închisoare pe fiica unui magnat al unei companii de asigurări şi este supusă la presiuni din partea opoziţiei şi a Partidului Democrat, care îi cer să îşi dea demisia, pe fondul unor noi tensiuni în cadrul coaliţiei guvernamentale, informează luni presa din Italia.
Cotidianul La Repubblica de la Roma precizează că Anna Maria Cancellieri (fost ministru de interne în cadrul guvernului tehnocrat condus de Mario Monti, în perioada noiembrie 2011 - aprilie 2013, n.r.) este acuzată de adversarii săi politici de a fi abuzat de funcţia sa de ministru al justiţiei, facilitând ieşirea din închisoare a doamnei Giulia Ligresti, fiica magnatului unei companii de asigurări, Salvatore Ligresti.
Giulia Ligresti, care suferă de anorexie şi anxietate, a fost consemnată în arest la domiciliu, în urma intervenţiei ministrului justiţiei, acuză parlamentarii din Mişcarea populistă 5 Stele (M5S, aflată la opoziţie), potrivit principalului cotidian roman.
Ministrul Anna Maria Cancellieri (în vârstă de 70 de ani) va trebui să dea explicaţii, marţi, în faţa celor două Camere ale parlamentului, notează publicaţia amintită, care mai subliniază o declaraţie dată duminică de ministrul justiţiei (fost prefect, independentă, care nu face parte din niciun partid politic), care a afirmat: 'Nu am intenţia să demisionez, conştiinţa mea este curată'.
'Am făcut numai o intervenţie umanitară, justificată de riscul ca un prizonier să poată muri', a mai afirmat doamna Cancellieri, într-un interviu acordat duminică postului public de televiziune RAI Unu, după publicarea unor înregistrări ale câtorva apeluri telefonice în care ministrul justiţiei promite 'sprijin' familiei Ligresti, anunţă publicaţia menţionată.
Cotidianul Corriere della Sera din Milano explică faptul că Giulia Ligresti fusese arestată, împreună cu tatăl ei, Salvatore Ligresti, şi cu sora sa, Jonella Ligresti, în cadrul unei anchete asupra unor manipulări financiare în sânul grupului de asigurări Fondiaria-SAI, controlat de familia Ligresti până în anul 2012.
În cadrul acestei anchete (care a început la sfârşitul anului 2012), Salvatore Ligresti a fost consemnat în arest la domiciliu, în timp ce surorile Ligresti au fost închise într-un penitenciar din nordul Italiei, relevă principalul cotidian milanez.
Cancellieri a recunoscut însă, încă de la început, că le ceruse autorităţilor penitenciare să evalueze starea sănătăţii prizonierei Giulia Ligresti, 'aşa cum procedase în alte peste 100 de cazuri', potrivit ministrului justiţiei, declaraţie subliniată de publicaţia amintită.
Cotidianul La Stampa din Torino comentează că adversarii politici ai doamnei Cancellieri o acuză pe aceasta şi de 'conflict de interese', în baza raporturilor sale de prietenie cu familia Ligresti, un 'raport consolidat', care durează de mai mulţi ani.
Partidul de opoziţie Mişcarea 5 Stele (M5S) a anunţat că va prezenta în curând o moţiune de neîncredere faţă de ministrul Cancellieri. Liderul şi fondatorul acestei mişcări politice, Beppe Grillo, a afirmat că intervenţia ministrului în favoarea fiicei lui Salvatore Ligresti ar putea fi considerată 'ca plata unei datorii', deoarece fiul ministrului, Piergiorgio Peluso, a câştigat peste două milioane de euro ocupând un loc de director în cadrul grupului Fondiaria-SAI, în perioada 2011- 2012, relevă principalul cotidian torinez.
Poporul Libertăţii (PdL, de centru-dreapta, fondat de fostul premier Silvio Berlusconi) a exprimat 'sprijin' faţă de ministrul Cancellieri, în timp ce Partidul Democrat (PD, de centru-stânga) i-a cerut ministrului justiţiei să dea explicaţii, marţea viitoare, în faţa senatorilor şi deputaţilor, în parlament.
Ministrul justiţiei a fost apărat şi de premierul Enrico Letta (secretar adjunct al PD), care, într-un comunicat difuzat duminică de preşedinţia Consiliului de miniştri, a scris: 'Suntem siguri că explicaţiile pe care le va da ministrul Cancellieri vor reuşi să convingă parlamentul, deoarece nu trebuie să existe zone de umbră' în ceea ce priveşte activitatea executivului italian de mare coaliţie între stânga şi dreapta, conchide publicaţia menţionată.