Ministrul Educaţiei, semnal de alarmă: Politicul nu vrea să piardă controlul asupra şcolilor

Amendamentul Comisiei de Învăţământ a Senatului prezidată de Ecaterina Andronescu, prin care se încearcă amânarea concursurilor pentru posturile de directori din şcoli, nu este deloc pe placul ministrului Educaţiei, Mircea Dumitru.
Mircea Dumitru, noul ministru al Educaţiei.
Mircea Dumitru, noul ministru al Educaţiei. (Revista 22)

Depunerea unui amendament la Comisia pentru învăţământ din Senat pentru modificarea Legii Educaţiei, care prevede amânarea concursurilor pentru posturile de director de şcoli, lăsând numirea acestora în sarcina următorului guvern, poate fi explicată prin faptul că factorul politic nu doreşte să piardă controlul în acest domeniu, a declarat duminică, într-un interviu acordat Digi24, ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, citat de Agerpres.

Potrivit ministrului, dacă amendamentul va fi adoptat în Senat înainte de data de 12 octombrie, atunci procedura de organizare a concursului pentru directorii de şcoli va fi oprită.

"(Cei care au amendat Legea Educaţiei - n.r.) nu vor să piardă controlul politic asupra şcolilor, pe scurt. (Acest control se manifestă - n.r.) în momentul în care directorul este numit pentru o perioadă foarte scurtă, în momentul în care nu are un contract de management pe care îl obţine pe baza unui concurs public în care dovedeşte că are capacitatea de a conduce şcoala sau liceul în care funcţionează. (...) Procedural, suntem blocaţi în organizarea acestor concursuri dacă amendamentul va fi adoptat (de Senat — n.r.) până pe 12 octombrie, când calendarul a anunţat clar că avem prima probă a acestui concurs naţional. Va trebui să oprim procedura", a declarat Mircea Dumitru.

Întrebat dacă politizarea este cea mai mare problemă cu care se confruntă sistemul educaţional din România, ministrul Educaţiei a replicat că aceasta "nu e cea mai mare problemă, dar este o problemă", dorinţa sa fiind ca prevederile legale să fie respectate.

"Vreau să respect legea, pentru că aceste concursuri trebuie organizate potrivit legii, iar din 2008 şi până acum sunt cel puţin două cicluri în care nu s-a aplicat legea deşi, declarativ, toţi actorii principali din politică, din Ministerul Educaţiei, au spus că trebuie să avem concursuri. Chiar şi doamna Andronescu. Dacă o întrebaţi o să spună: Da, sunt de acord să avem concursuri, dar le vom face în vara anului viitor", a adăugat ministrul Educaţiei.

Demnitarul a susţinut că metodologia de organizare a concursurilor nu dă voie la aranjamente politice, dar dacă se vor organiza în vara anului 2017, aşa cum prevede amendamentul în discuţie, ar putea exista riscul să nu fie "foarte corecte sau transparente".

Referitor la modul în care un director de şcoală poate fi considerat "agent electoral", ministrul a explicat că, "prin influenţa pe care o are asupra colegilor din şcoală, părinţilor, elevilor", el poate promova acţiunile "unui partid sau altuia".

"Şcoala trebuie depolitizată. Şcoala are o menire, o vocaţie naţională", a subliniat Dumitru.