Ministrul Educaţiei, despre vizitarea unor şcoli de către Dodon: Este o insultă la adresa profesorilor, părinţilor şi elevilor

Igor Dodon la Gimnaziul „Viorel Cantemir” din satul Sofia, pe timp de pandemie
Igor Dodon la Gimnaziul „Viorel Cantemir” din satul Sofia, pe timp de pandemie (facebook.com / Igor Dodon)

„Eu cred că Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova, trebuie să dea explicaţiile de rigoare. Personal cred că dumnealui a greşit”, a declarat pentru PROtv Chişinău, ministrul Educaţiei, Igor Sarov, în contextul în care săptămâna trecută şeful statului a vizitat raioanele Sângerei şi Drochia din nordul ţării, unde a avut mai multe întâlniri cu preoţi, o familie care creşte şi educă 14 copii, veterani de război, lucrători medicali, dar şi cu elevii din gimnazii fără a purta de fiecare dată mască şi a respecta distanţa socială în raport cu profesorii şi copiii.

Mai mult decât atât, Sarov a punctat că Dodon a greşit, întrucât gestul său nu a fost decât o încălcare a prevederilor Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică.

„Este nu altceva decât o insultă la adresa profesorilor care în condiţiile acestea stau de dimineaţă până în seară în şcoală cu mască. Este o insultă la adresa părinţilor şi a elevilor. Ce fel de semnal pedagogic putem să dăm noi societăţii dacă în aşa fel procedează un preşedinte de ţară?”, a adăugat ministrul Educaţiei.

De asemenea, acesta s-a arătat nemulţumit de gestul preşedintelui, subliniind că este împotriva folosiri în campanie electorală a instituţiilor şcolare. „Toate acestea luate împreună mă face să cred că domnia sa a greşit”.

„Dubla măsură, practicată de unii reprezentanţi ai autorităţilor puterii din Republica Moldova ştirbeşte principiile unui stat democratic. Şi atunci ne întrebăm: în ce stat trăim? Cum e posibil ca măsurile legislative să fie obligatorii doar pentru unii cetăţenii ai statului, exceptându-i pe alţii? Mai grav decât atât, exemplul este dat de chiar vârfurile puterii, în condiţiile în care profesorii sunt inclusiv la tablă în mască şi sunt expuşi zilnic riscului infectării”, a menţionat Igor Sarov, într-un mesaj postat pe pagina sa de socializare.

Intrând în şcoală fără mască, dând mâna cu cei vârstnici, unii oficiali încălcă deciziile Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică. „Răspunsul societăţii civice ar trebui să fie dur: stimaţi reprezentanţi ai autorităţilor, nu confundaţi propria persoană cu instituţia pe care o reprezentaţi! Iar plasarea samavolnică deasupra legii vă exclude automat din corpul civic al acestei ţări”, consideră ministrul Educaţiei.

Menţionăm că, până în prezent, în Republica Moldova numărul persoanelor infectate cu virusul Wuhan a ajuns la 42.978, dintre care testaţi pozitiv cu Covid-19 au fost 2925 copii: 211 cu vârsta sub un an, 491 între 1 şi 5 ani, 576 între 5 şi 9 ani, 1647 între 10 şi 19 ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe