Ministrul Educaţiei a dialogat cu senatorii PDL despre clasa pregătitoare

Ministrul Educaţiei, Cătălin Baba. (gov.ro)
Epoch Times România
28.02.2012

Ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, s-a întâlnit luni seară cu senatorii PDL pentru a discuta "probleme tehnice" despre înscrierea în clasa pregătitoare şi clasa I.

Cu această ocazie, senatorii democrat-liberali i-au cerut ministrului Educaţiei detalii privind infrastructura aferentă organizării clasei pregătitoare în întreaga ţară.

"A fost o discuţie pe clasa pregătitoare. Toţi colegii mei l-am rugat pe domnul ministru să vină cu un tablou pe întreaga ţară, perfect organizat, a infrastructurii existente şi a soluţiilor care s-au găsit pe tot ce înseamnă clasă pregătitoare", a declarat senatorul PDL Mihaela Popa, după întâlnirea cu Cătălin Baba.

Senatorul democrat-liberal a spus că ministrul Educaţiei a informat că probleme cu înscrierile la clasa pregătitoare sunt în Bucureşti şi în Ilfov.

Mihaela Popa consideră că nu a fost explicat bine principiul potrivit căruia finanţarea urmează elevul şi faptul că un copil poate merge la orice şcoală doreşte, dar şcoala are obligaţia să-l primească pe cel arondat acesteia.

"Nu este nicio noutate de a înscrie un copil în clasa pregătitoare de modul în care se înscriau copiii acum în clasa I. Ceea ce este într-adevăr o perioadă dificilă şi de tranziţie este că avem în acelaşi timp şi clasa 0 şi clasa I, dar la anul nu va mai fi acest lucru", a arătat senatorul PDL.

Potrivit Metodologiei privind cuprinderea copiilor în clasa pregătitoare şi în clasa I pentru anul şcolar 2012 - 2013, în situaţia în care într-o unitate de învăţământ numărul cererilor de înscriere de la părinţi din afara circumscripţiei şcolare este mai mare decât numărul de locuri libere, vor fi aplicate criterii de departajare.

Aceste criterii generale de departajare sunt: existenţa unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului; existenţa unui document care dovedeşte că este orfan de ambii părinţi sau provine de la o casă de copii; existenţa unui document care dovedeşte că este orfan de un părinte sau provine dintr-o familie monoparentală; existenţa unui document care dovedeşte că unul dintre părinţi este cadru didactic( cadru didactic auxiliar) angajat în învăţământ; existenţa unui frate( a unei surori a copilului, înmatriculat) înmatriculată în unitatea de învăţământ la care se solicită înscrierea.

Fiecare unitate de învăţământ va stabili criterii specifice de departajare, care se aplică în situaţia în care pe ultimele locuri există copii aflaţi la egalitate din punctul de vedere al criteriilor generale.

MECTS precizează că este interzisă includerea printre criteriile specifice a oricăror tipuri de teste sau examene.

Vineri, 2 martie, conform calendarului stabilit de MECTS, trebuie să se afişeze nivelul de clasă la care vor fi înscrişi copiii, potrivit rezultatului evaluării dezvoltării psihosomatice (clasa pregătitoare, respectiv clasa întâi), precum şi oferta de şcolarizare a fiecărei unităţi de învăţământ pentru clasa pregătitoare şi clasa I.

Tot pe 2 martie începe prima etapă de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare şi clasa I, prin afişarea programului pentru copiii ai căror părinţi doresc înscrierea în şcoala de circumscripţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor