Ministrul de externe Cristian Diaconescu merge marţi în vizită oficială în R. Moldova
Ministrul de externe, Cristian Diaconescu, va efectua marţi o vizită oficială în R. Moldova, prima de la preluarea mandatului şi prima din acest an a unui demnitar român în ţara vecină.
Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe, programul vizitei ministrului Cristian Diaconescu la Chişinău include convorbiri oficiale la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene cu omologul său Iurie Leancă, primiri la premierul Vlad Filat şi la Eugen Carpov, viceprim-ministrul pentru reintegrare, precum şi o întrevedere cu Dorin Chirtoacă, primarul general al municipiului Chişinău.
Convorbirile vor urmări cu precădere analizarea priorităţilor de cooperare bilaterală şi a posibilităţilor de dezvoltare a acesteia, în contextul obiectivului strategic comun de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, precizează MAE. Totodată, şeful diplomaţiei române va realiza un schimb de vederi asupra unor "teme de interes reciproc de pe agenda regională", mai spune Ministerul de Externe.
Un moment important pe agenda vizitei ministrului afacerilor externe îl reprezintă participarea la ceremonia de inaugurare a unei noi aripi a Secţiei Consulare a Ambasadei României la Chişinău, eveniment ce se va desfăşura în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor din Republica Moldova.
Vizita şefului diplomaţiei române a fost anunţată şi de Ministerul de Externe de la Chişinău, care a precizat că Iurie Leancă şi Cristian Diaconescu vor susţine o conferinţă de presă comună marţi, în jurul orei 12.00.
Cristian Diaconescu, ministru de externe al României şi în perioada decembrie 2008-octombrie 2009, a fost învestit din nou în această funcţie în 24 ianuarie, după demiterea lui Teodor Baconschi.
De altfel, şi în precedentul mandat al lui Diaconescu în fruntea MAE prima destinaţie externă a sa a fost Chişinăul, în ciuda faptului că relaţia bilaterală trecea printr-un moment dificil. În precedentul mandat de ministru al lui Cristian Diaconescu, relaţiile cu Chişinăul au ajuns la un nivel de tensionare fără precedent, odată cu evenimentele din aprilie 2009 din R. Moldova şi pe măsură ce regimul comunist al lui Vladimir Voronin pierdea teren în faţa proeuropenilor. Sfârşitul mandatului lui Cristian Diaconescu a fost marcat de primele semnale de normalizare dinspre Chişinău, odată cu venirea la putere a guvernului proeuropean.
În ceea ce priveşte evenimentul de extindere a secţiei consulare din Chişinău la care participă ministrul Diaconescu, Ministerul de Externe a închiriat, în octombrie 2011, cu 2.500 de euro(lună, un spaţiu adiacent pentru Consulatul României de la Chişinău, de peste 700 de mp, care asigură desfăşurarea activităţii pentru zece ghişee suplimentare şi găzduieşte şi şase apartamente pentru membrii misiunii.
Chiria spaţiului suplimentar adiacent - cu suprafaţa de 735 mp - este de 2.500 euro)lună. Plata efectivă a chiriei se va face după finalizarea de către proprietar a amenajărilor, a precizat Ministerul de Externe, într-un răspuns la solicitarea NewsIn.
"Menţionăm că ambele locaţii unde se desfăşoară activitatea secţiei consulare respectă standardele Schengen", mai spune MAE în răspunsul la solicitarea NewsIn.
MAE a explicat că volumul mare al activităţilor Secţiei Consulare a Ambasadei României la Chişinău a impus extinderea spaţiului de lucru cu publicul. "Acest lucru a fost posibil prin închirierea, în octombrie 2011, a unui spaţiu adiacent care asigură desfăşurarea activităţii la 10 ghişee suplimentare. De asemenea, spaţiul asigură şi un număr de 6 apartamente pentru membrii misiunii", potrivit MAE.
Senatorul PDL Viorel Badea declara de curând, într-o discuţie cu portalul UNIMEDIA, că noua clădire pentru consulat se află în vecinătatea actualului sediu şi va fi funcţională în câteva luni.
Serviciile consulare de la Chişinău se situează pe primul loc în cadrul tuturor misiunilor diplomatice ale României. Nu mai puţin de 90% din vizele eliberate de statul român sunt procesate la Chişinău.
Fostul ministru de externe Adrian Cioroianu a inaugurat, în decembrie 2007, în plină răcire diplomatică între România şi R. Moldova, un nou sediu al Consulatului român în capitala moldoveană şi a anunţat că pune la dispoziţia ţărilor occidentale opt ghişee pentru eliberarea de vize Schengen. România era atunci în pline pregătiri pentru a îndeplini criteriile tehnice de aderare la Schengen. În plus, proaspăt intrată în Uniunea Europeană, România se confrunta cu un val de cereri de vize şi cetăţenie din partea locuitorilor din R.Moldova. Era perioada interminabilelor cozi din faţa Consulatului de la Chişinău, despre care presa a scris în repetate rânduri.
La începutul anului 2007, Guvernul rectificase bugetul MAE astfel încât 10 milioane de lei - aproximativ trei milioane de dolari la valoarea de atunci - să fie utilizate pentru construirea unui sediu pentru Consulatul României din Chişinău.
Achiziţionarea sa a dat naştere unor controverse, fie legate de preţ - unii au spus că se putea cumpăra o vilă la Viena -, fie de intoxicări de presă. La un moment dat, presa moldoveană l-a citat pe ministrul de externe de atunci, Andrei Stratan, care ar fi spus că proprietarul clădirii a renunţat la contractul cu statul român, dar la acel moment, documentele fuseseră deja semnate.
La inaugurare, ambasadorul României de atunci în R. Moldova, Filip Teodorescu, spunea că noul sediu al Consulatului permite o creştere cu 60% a capacităţii de procesare a vizelor, întrucât de la şase ghişee - cât avea vechea clădire a Consulatului - s-a ajuns la un număr de 15 ghişee. Noul sediu avea, la inaugurare, 60 de angajaţi.
Pe de altă parte, Teodorescu spunea că au crescut cheltuielile pentru întreţinere. Dacă activitatea secţiei consulare de la Chişinău în 2007 a costat 1,5 milioane de euro, în 2008 aceasta era estimată la două milioane de euro.
Sediul Consulatului inaugurat în decembrie 2007 are trei etaje, iar la unul dintre ele au fost amenajate opt ghişee cu toate dotările tehnice necesare pentru a elibera vize Schengen, astfel încât cetăţenii moldoveni să nu mai fie nevoiţi să meargă la Bucureşti pentru acestea.
Între timp, după normalizarea relaţiilor dintre Chişinău şi Bucureşti intervenită la începutul anului 2010, România a mai deschis două consulate în R. Moldova, la Cahul şi Bălţi, precum şi un birou consular la Ungheni, la cererea părţii moldovene. La rândul său, Chişinăul şi-a deschis un consulat la Iaşi.