Ministrul Agriculturii: S-au emis ordine de plată pentru 600.000 de fermieri

Până luni la miezul nopţi, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a emis ordine de plată pentru mai bine de 600.000 de fermieri, a anunţat noul ministrul al Agriculturii, Achim Irimescu.
(photos.com)
Andrei Pricopie
01.12.2015

"Până la miezul nopţii s-au emis ordine de plată pentru mai mult de 600.000 de fermieri pentru plata avansului pe suprafaţă, cu o sumă de 255 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că ne-am apropiat de 70%. Ne vom opri aici, la 30 noiembrie, cu plăţile în avans pentru că nu doresc să avem probleme la Comisia Europeană. Chiar dacă în sistem sunt băgaţi toţi fermierii, nu s-au emis ordine de plată decât pentru cei peste 600.000.

Banii intraţi efectiv în contul fermierilor sunt cele 22 de milioane de euro virate vineri, pentru că ulterior s-a intrat în 'Bank Holiday', însă se vor vira începând de miercuri, 2 decembrie. Cred că este important că am reuşit să plătim aproape 70% din suma alocată", a declarat, pentru Agerpres, Achim Irimescu.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a explicat că avansurile pentru plăţile pe suprafaţă sunt plătite din bugetul naţional, însă Comisia Europeană îi va rambursa până pe 15 ianuarie 2016 şi astfel "nu vom avea probleme cu deficitul".

Potrivit acestuia, plata SAPS aferentă anului 2015 va intra pe schema normală de marţi, 1 decembrie, însă modulul financiar al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură trebuie redimensionat pentru plata integrală a subvenţiilor europene.

"Modulul financiar a fost făcut pentru avansuri, însă acum trebuie refăcut, trebuie redimensionat pentru plata integrală a subvenţiilor, pentru că nu s-a luat în calcul decât efectiv SAPS, fără plăţile de agromediu, înverzirea etc. De asemenea, am vorbit cu Comisia să vedem dacă putem să facem plăţile pe principul regionalizării, adică să încercam să plătim fermierii într-o regiune unde s-a finalizat controlul, fără să mai aşteptăm până când se finalizează la nivel de ţară.

Trebuie văzut dacă se poate aplica acest sistem la nivel naţional. Cred că în partea de sud a ţării, în zona de câmpie este mai uşor accesul, iar producătorii mari sunt mai uşor de controlaţi decât cei mici din zona de deal şi de munte", a afirmat ministrul Achim Irimescu.

Şeful MADR a dezvăluit că solicitările de plată depuse de către fermieri la APIA se ridică la 943.000, însă în urma analizelor şi controalelor numărul cererilor de plată eligibile s-a redus la circa 700.000.

Fermierii primesc un avans de 69,75% din plata unică pe suprafaţă, respectiv 53,4198 euro pe hectar, din cuantumul stabilit pentru anul 2015 de 77,42 de euro/ha. Banii vor fi plăţi în lei la cursul stabilit de Banca Centrală Europeană la 30 septembrie 2015 (4,4176 lei/euro), ceea ce înseamnă aproximativ 235,9 lei/hectar.

Campania de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2015 a fost prima din noua Politică Agricolă Comună (PAC) 2014 — 2020 şi a adus schimbări majore impuse de legislaţia comunitară pentru toate statele membre. Legislaţia aplicabilă a cuprins atât partea de activitate din sectorul vegetal, cât şi din cel zootehnic, existând totodată reguli noi privind criteriile de eligibilitate.

Perioada de plată a acestor subvenţii în avans este 16 octombrie — 30 noiembrie 2015 pentru toate ţările membre UE, iar după 1 decembrie încep plăţile efective până la 30 iunie anul următor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor