Ministrul Agriculturii caută soluţii pentru a oferi fermierilor energie ieftină în sectorul de îmbunătăţiri funciare
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Stelian Fuia, caută soluţii pentru a oferi fermierilor energie ieftină în sectorul de îmbunătăţiri funciare, în acest sens existând deja discuţii cu Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE). "Am avut discuţii cu Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie pentru că încercăm să găsim o cale de a asigura o sursă de energie mai ieftină pentru fermieri. La ora actuală am semnat foarte multe avize pentru Organizaţiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI) în vederea preluării infrastructurii secundare de irigaţii de către fermieri", a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Stelian Fuia.
Principalul element de cost al livrării apei pentru irigaţii îl reprezintă energia electrică, care se ridică la 80-90% din cost.
Stelian Fuia a precizat că, în curând, va fi lansată o nouă sesiune pe măsura 125 "Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii" cu submăsura dedicată infrastructurii de prevenire şi de protecţie împotriva inundaţiilor.
"Urmează lansarea unei noi sesiuni de depunere de proiecte pe măsura 125c din PNDR dedicată irigaţiilor, ceea ce va permite fermierilor care îşi preiau infrastructura de irigaţii să depună proiecte. Banii pe care îi avem îi vom direcţiona numai pe proiecte prioritare de investiţii. Vom continua refacerea unor staţii de pompare de la Dunăre şi vom demara proiectul de impermeabilizare a canalelor pe magistrale", a adăugat şeful MADR.
Energia la preţ reglementat, stabilit de ANRE, acoperă aproximativ 50% din piaţa de energie din România. Cea mai mare parte a consumatorilor de energie la preţ reglementat sunt populaţia, instituţiile publice, precum şcoli sau spitale, dar şi o parte din firmele mici.
Prin Ordonanţa nr. 82/2011 care prevede restructurarea întregului sector de îmbunătăţiri funciare, Administraţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare a suferit o serie de modificări, în locul acesteia înfiinţându-se Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, procedura fiind încheiată pe 29 decembrie 2011. ANIF a rămas cu perimetre de irigaţii, desecare combaterea eroziunii solului, iar tot ce înseamnă lucrare de apărare împotriva inundaţiilor (diguri, lucrări de baraj) a fost predat la Administraţia Naţională Apele Române, protocolul fiind semnat în luna februarie 2012.
Actuala ANIF este instituţie publică şi funcţionează în directa subordine a MADR, atribuţii principale vizând sectorul de îmbunătăţiri funciare din România, şi anume planurile de dezvoltare, întreţinere, reparaţii, exploatează amenajările şi derulează obiective de investiţii care au ca scop reabilitarea şi amenajarea acestora, precum şi a celor de utilitate publică.
Reorganizarea Administraţiei a fost însoţită şi de o reducere semnificativa de personal, de la 5.000, la aproximativ 1.500 de angajaţi. În prezent, ANIF este finanţată din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat.