Ministru adjunct al Apărării rus: "Noua ordine mondială se formează sub ochii noştri"

Ziua Victoriei sărbătorită în Piaţa Roşie din Moscova, 9 mai 2017 (YURI KOCHETKOV/AFP/Getty Images)
A.P.
04.06.2021

În prezent asistăm la formarea a nimic mai puţin decât o „nouă ordine mondială”, cu sistemul juridic internaţional existent fracturat şi statele care iau parte într-un nou Război Rece, a declarat pentru RT adjunctul ministrului Apărării al Rusiei.

General colonel Aleksandr Fomin a dat un interviu reţelei de propagandă a Kremlinului înainte de cea de-a 9-a Conferinţă de la Moscova privind securitatea internaţională, programată să aibă loc în perioada 22-24 iunie în capitala Rusiei. Evenimentul reuneşte oficiali militari şi experţi în securitate din diferite ţări, cu aproximativ 49 de naţiuni care şi-au confirmat deja participarea.

Conferinţa se vrea un eveniment "non-partizan", iar ţările sunt invitate să participe indiferent de relaţia lor actuală cu Rusia, a declarat Fomin.

„La forum, acordăm cuvântul nu numai partenerilor care împărtăşesc abordările noastre pentru rezolvarea problemelor majore mondiale, ci şi oponenţilor, ţări cu care cooperarea este astăzi la minimum sau egală cu zero”, a adăugat Fomin.

„Astăzi asistăm la formarea unei noi ordini mondiale. Vedem tendinţa ca ţările să fie atrase într-un nou război rece, statele fiind împărţite în 'noi' şi 'ei', cu 'ei' definite fără echivoc în documentele doctrinare drept adversari.”

„Sistemul existent de relaţii internaţionale şi cadrul de securitate sunt distruse în mod sistematic. Rolul organizaţiilor internaţionale ca instrumente de luare a deciziilor colective în domeniul securităţii este diminuat”, a spus Fomin, fără a da exemple.

În ultimii ani, în special sub fostul preşedinte american Donald Trump, mai multe acorduri internaţionale au încetat să mai existe, după ce administraţia de la Washington a atras atenţia că Rusia încalcă unele dintre ele, iar în cazul altora, deveniseră învechite, lipsind un jucător devenit între timp major - şi anume China comunistă.

Apariţia de noi sisteme de arme, precum şi eforturile unor naţiuni de a aduce războiul în zone noi accelerează şi mai mult apariţia unei „noi ordini mondiale”, a remarcat Fomin.

„În mod fundamental apar noi tipuri de arme care schimbă radical echilibrul puterii în lumea modernă, războiul intrând în zone noi - în spaţiu şi ciberspaţiu. Aceasta, desigur, duce la o schimbare a principiilor şi metodelor de război ”, a adăugat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor