Ministerul Tineretului şi Sportului susţine unirea Federaţiilor Române de Karate
alte articole
Ministerul Tineretului şi Sportului face paşi importanţi pentru a unifica toate federaţiile de karate din ţara noastră, a declarat vineri Preşedintele Federaţiei Române de Karate, Lucian Băroiu susţinătorul acestei idei.
''Miercuri a fost o reuniune informală la Ministerul Tineretului şi Sportului la care au fost chemate toate federaţiile de karate care există la ora actuală la noi. Joi a fost o şedinţă cu federaţiile de arte marţiale. Reprezentanţii Ministerul Tineretului şi Sportului au comunicat viziunea MTS construită pe propunerea înaintată de mine. Desigur, nu toată lumea doreşte această unificare. Sunt federaţii care nu vor. Ştiu ele pentru ce. Important este că nu există un curs înapoi. Sunt doar câteva adaptări. Am dat un plan de management pentru karate. Acum, cei de la MST pun într-un cadru legal propunerea făcută de echipa noastră'' a declarat Băroiu.
Preşedintele Federaţiei a ţinut să sublinieze că: ''Nu ne mai putem întoarce la 7 federaţii de karate. Cine doreşte să aibă federaţia lui, foarte bine, nu îl desfiinţează nimeni, dar va rămâne privat. Dacă doreşti să fii finanţat de către stat, prin intermediul Ministerului Tineretului şi Sportului, trebuie să aparţină federaţiei unice de karate''.
Lucian Băroiu a încercat să explice rolul sportului pe care îl promovează:
''Dacă la fotbal duci copilul într-o echipă, devine profesionist şi trăieşte din asta, la karate sunt două opţiuni. În prima, este sportul de performanţă, unde tânărul poate merge până la nivelul de campion european sau mondial, se realizează pe viitor legat de karate, devine antrenor, instructor, deschide un club, care îi poate asigura existenţa. Dar mai este şi varianta a doua, ce poate face acest sport pentru el, pentru sănătate, pentru viaţă, îi modelează corpul şi caracterul. Este deci clar că în karate sunt două direcţii între care părintele cu un copil de 6-7 ani poate să opteze. Părintele poate să ducă pe copil la karate nu să devină campion, ci să îşi modeleze viitorul din punct de vedere fizic şi psihic. Eu am un băiat care face în februarie vârsta de 21 de ani. El face karate de la 4 ani. Acum este student la cibernetică. Face sport de înaltă performanţă în karate, dar face înaltă performanţă şi la învăţătură. Nu este adevărată zicala, că dacă faci sport, nu ai timp să înveţi. Este total greşit''.
Lucian Băroiu a mai menţionat că ''la ora actuală în România sportul de karate este prea ieftin pentru valoarea lui. Părinţii care înscriu copiii la karate doresc maxim, dar să plătească puţin''.
Acesta a mai dorit să precizeze că este extraordinar de puţin să plăteşti între 50 şi 80 de lei pe lună pentru un sport care îţi modelează copilul atât fizic cât şi psihic: ''Instructorii se chinuie să existe şi să susţină sălile de antrenament. În viitor vrem să ducem o politică pentru a face populaţia să înţeleagă că în karate este un mod de educaţie, nu neapărat de a ne bate. Trebuie să dispară sintagma - autoapărare. Karate este o parte din artele marţiale care în primul rând îţi educă copilul. Iar atunci când se face educaţie, trebuie să şi plăteşti'', a încheiat Băroiu.