Ministerul Justiţiei vrea suplimentarea numărului de posturi de judecător din fondul de rezervă
Ministerul Justiţiei (MJ) propune suplimentarea cu 25 a numărului de posturi de judecător prevăzute în fondul de rezervă pentru a nu fi afectată calitatea actului de justiţie şi a nu ajunge în situaţia epuizării acestui fond.
MJ a pus, marţi, pe site-ul instituţiei, în dezbatere publică, proiectul Hotărârii Guvernului privind suplimentarea numărului posturilor de judecător din fondul de rezervă.
În nota de fundamentare se precizează că, potrivit Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, fondul de rezervă conţine 50 de posturi de judecător şi 50 de posturi de procuror, iar numărul acestor posturi se poate actualiza anual prin hotărâre a Guvernului.
"La momentul actual, din totalul celor 50 de posturi de judecător, au mai rămas din fondul de rezervă 12 posturi disponibile pentru a fi alocate instanţelor judecătoreşti.
Dispoziţiile art.134 indice 1 alin.(1) din Legea 304/2004 reglementează în mod expres condiţiile care se impun a fi îndeplinite pentru ocuparea posturilor de judecător, vacante temporar. Una dintre condiţiile prevăzute în mod expres pentru ocuparea posturilor de judecător vacante temporar, constă în afectarea gravă a bunei funcţionări a instanţelor cauzată de numărul de posturi vacante temporar. În consecinţă, având în vedere faptul că numărul mare de posturi vacante duce la supraîncărcarea magistraţilor din sistem, creşterea duratei proceselor şi scăderea calităţii actului de justiţie, propunem suplimentarea numărului de posturi de judecător prevăzute în fondul de rezervă cu 25 de posturi de judecător", se arată în document.
Sursa citată menţionează faptul că această suplimentare este necesară şi pentru a nu ajunge în situaţia epuizării acestui fond, care este destinat situaţiilor de excepţie.
MJ subliniază că posturile suplimentate din fondul de rezervă nu sunt finanţate şi se folosesc numai în situaţiile limitativ prevăzute de Legea 304/2004 şi, în consecinţă nu implică influenţa financiară.
De asemenea, se mai precizează că este necesară avizarea proiectului de către Consiliul Legislativ şi de către Consiliul Superior al Magistraturii.