Ministerul Economiei evaluează condiţiile pentru emiterea autorizaţiilor speciale de transport

Experţi în domeniul transportului
Experţi în domeniul transportului (gov.md)

Secretarii de Stat ai Ministerului Economiei şi Infrastructurii, Svetlana Dogotaru şi Andrei Ciornîi, au participat marţi, 22 octombrie, la evenimentul de prezentare a rezultatelor evaluării condiţiilor şi a procesului de emitere a Autorizaţiei Speciale de Transport (AST).

În cadrul evenimentului au fost analizate costurile administrative ale activităţilor aferente procedurii de obţinere a AST, a fost făcută analiza comparativă cu alte ţări a taxei pentru folosirea drumurilor de către autovehicule a căror masă totală sau ale căror dimensiuni depăşesc limitele admise.

Potrivit unui comunicat de presă, au mai fost discutate şi propunerile privind optimizarea procesului de emitere şi aplicare a autorizaţiei speciale de transport, precum şi pentru stabilirea taxei de depăşire.

„Şedinţa de lucru şi mai cu seamă subiectele de pe agendă – sunt foarte importante, întrucât instituţiile de resort şi actorii implicaţi în acest domeniu analizează şi vin cu ajustările de rigoare privind procesul de emitere a Autorizaţiei Speciale de Transport. Sper ca dialogul să fie constructiv şi să pună baza dezvoltării unui program strategic eficient”, a declarat Svetlana Dogotaru.

La rândul său, directorul Programului USAID Reforme Structurale în Republica Moldova, Douglas Muir, a menţionat: „Evaluarea condiţiilor şi a procesului de emitere a AST, efectuată de Programul USAID Reforme Structurale în Moldova, are ca scop îmbunătăţirea procedurii date şi uniformizarea taxelor, conform bunelor practici regionale şi internaţionale”.

De asemenea, în cadrul evenimentului a fost prezentat proiectul „Conceptul tehnic al Sistemului de Management Integrat” al Agenţiei Naţionale Transport Auto (ANTA). Proiectul prevede că începând cu anul 2022, vehiculele antrenate la transportul rutier de persoane prin servicii regulate să fie dotate cu sisteme de poziţionare globală (GPS).

Mai mult decât atât, angajaţii MEI au menţionat că odată cu dezvoltarea acestui sistem, în administrarea domeniului transporturilor rutiere vor fi atinse mai multe obiective, printre care: dezvoltarea capacităţilor instituţionale ale ANTA, dezvoltarea managementului organizaţional orientat spre calitate, îmbunătăţirea procesului de control, sporirea eficienţei prin responsabilitate şi transparenţă etc.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Economiei şi Infrastructurii şi Agenţia Naţională Transport Auto, în parteneriat cu Programul USAID Reforme Structurale în Moldova (Programul USAID), experţii acestuia realizând studiul de evaluare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe