Ministerul chinez al Sănătăţii permite qigong-ul în public după 13 ani

Practica străveche chineză de qigong - o formă tradiţională chineză de exerciţii - a intrat brusc în centrul atenţiei din China. Timp de 13 ani, mass-media de stat a umilit şi calomniat qigongul, dar noile rapoarte laudă brusc beneficiile sale - un semn că liderii regimului au permis schimbarea tonului.

Discuţiile din mass-media continentală şi pălăvrăgeala online este plină de speculaţii că Beijingul îşi schimbă abordarea sa privind persecutarea practicanţilor de qigong, în special a celor care practică Falun Gong.

Cadrele medicale de la mai multe spitale au participat recent la un curs de formare de nouă zile privind qigongul, iar beneficiile sale au fost publicate într-un raport al Departamentului Sănătăţii din provincia Gansu. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii a comentat pozitiv studiul, înlăturând efectiv caracterul secret, instauratasupra practicilor de qigong acum 13 ani.

Shi Zangshan, un expert pe probleme legate de China din Washington, a declarat pentru The Epoch Times că raportul cu privire la sesiunea de instruire având ca temă qigongul este o ştire importantă şi s-ar fi putut întâmpla doar cu permisiunea funcţionarilor de rang înalt.

"Tipul de qigong promovat de Departamentul de Sănătate din Gansu include un exerciţiu în picioare şi un exerciţiu de relaxare. Falun Gong are ceva similar. Cu alte cuvinte, autorităţile nu mai pot evita să menţioneze similitudinea", a declarat Shi.

Shi a adăugat că dacă raportul nu a fost cenzurat, indică că premierul Wen Jiabao şi susţinătorii săi au câştigat din punct de vedere politic.

După ce fostul lider al partidului, Jiang Zemin, a lansat în 1999 persecuţia împotriva Falun Gong, qigongul a devenit un subiect tabu în China, în special în mass-media.

Într-un articol de pe 31 mai, în revista regimului Xinhua, un purtător de cuvânt pentru Ministerul Sănătăţii a recunoscut efortul Departamentului de Sănătate din Gansu de a ajuta profesioniştii din domeniul medical să înţeleagă şi să înveţe mai multe despre medicina şi practicile tradiţionale chineze.

"Omenirea continuă să aibă o înţelegere mai profundă a ştiinţei vieţii şi continua să aibă noi descoperiri", a spus purtătorul de cuvânt, potrivit Xinhua. "La nivel academic, încurajăm explorarea teoretică, experimentele inovatoare şi întrecerile academice."

Potrivit articolului, 47 medici au câştigat beneficii enorme de pe urma cursului de qigong ce a avut loc la mijlocul lunii mai.

Liu Weizhong, şeful Departamentului de Sănătate din Gansu, a recomandat ca personalul spitalului din provincie să înveţe qigong şi să îl aplice în practica lor clinică. Mai multe ziare din China au publicat articole despre istoricul medical şi cariera lui Liu şi despre cum a devenit el interesat de qiqong.

Potrivit agenţiilor de stat de la începutul anului 1999, între 70 şi 100 de milioane de chinezi au practicat Falun Gong pe continent. În 1998, Biroul Oficial pentru Sport a realizat un studiu major şi a constatat că 97,9 la sută din practicanţii Falun Gong intervievaţi au raportat o stare mult mai bună a sănătăţii lor şi o scădere abruptă a facturilor medicale.

"Falun Gong are sute de beneficii pentru poporul şi naţiunea chineză şi nu face niciun rău", în conformitate cu raportul din 1998 al lui Qiao Shi, fostul şef al Congresului Naţional al Poporului.

Recent, o sursă de la nivel înalt din Beijing a declarat pentru ziarul The Epoch Times că lideri cheie din Biroul Politic al Partidului Comunist Chinez au ajuns la un consens privind patru puncte, iar unul dintre ele este că Falun Gong ar trebui redresat - toţi cei trataţi ca infractori din cauza interdicţiei ar trebui eliberaţi, iar interdicţia ar trebui să se încheie - şi practicanţii ar trebui să primească despăgubiri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe