Ministerul Afacerilor Interne: Ilan Şor anunţat în căutare internaţională

Ilan Şor primarul oraşului Orhei din R. Moldova
Ilan Şor primarul oraşului Orhei din R. Moldova (facebook.com)

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) l-a dat în urmărire naţională şi internaţională, la 30 iulie 2019, pe inculpatul Şor Ilan Miron, deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Acţiunea este pusă în sarcina Inspectoratului General al Poliţiei (IGP) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Amintim că la 25 iulie, fostul primar al oraşului Orhei a fost anunţat în urmărire naţională. Atunci, magistraţii Curţii de Apel Cahul au emis un mandat de arestare pe numele acestuia, informaţia fiind confirmată de către procurorul Andrei Băeşu.

În contextul deciziei Curţii de Apel Cahul, avocaţii liderului Partidului ŞOR au depus la Curtea Supremă de Justiţie un recurs care a fost respins de către magistraţi, în cadrul şedinţei din 31 iulie.

Nemulţumiţi, mai mulţi susţinători ai deputatului au venit la un miting în faţa Curţii Supreme de Justiţie. Oamenii prezenţi la eveniment aveau pancarte cu inscripţii: „Jos mâinile de pe Şor”, „Ilan - suntem cu tine! Legea e pentru toţi!”.

Amintim că acum o lună, procurorii Anticorupţie în cadrul dosarului furtului miliardului au aplicat sechestru pe mai multe bunuri mobile şi imobile care aparţin lui Ilan Şor. Tot atunci, procurorii au cerut şi mandat de arest pe numele deputatului şi anunţarea acestuia în căutare pentru că ar fi părăsit R. Moldova.

Într-un final, Procuratura municipiului Chişinău, după efectuarea mai multor acţiuni de urmărire penală, a comunicat că în perioada 14–17 iunie 2019, Ilan Şor a părăsit teritoriul Republicii Moldova prin Aeroportul Internaţional Chişinău.

Ilan Şor a fost condamnat în 2017 în primă instanţă la 7 ani şi 6 luni de închisoare în dosarul fraudei bancare. Cu toate acestea, el a fost lăsat în libertate. Mai mult decât atât, până în prezent sentinţa nu a intrat în vigoare deoarece Curtea de Apel Cahul care examinează plângerea lui Şor a amânat examinarea dosarului de mai multe ori sub diferite pretexte.