Militii rebele maoiste ameninta cu atacuri in Kathmandu

Cu ocazia alegerilor locale care se vor desfasura in februarie, militiile rebele maoiste din Nepal au amenintat cu continuarea atacurilor in orase. Cel putin 12 persoane au fost ucise in ultimile zile in jurul capitalei, Kathmandu.
KATHMANDU, NEPAL: Un soldat al armatei nepaleze trece pe linga ruinele unui taxi explodat in urma unui atentat, 19 May 2004. (STR / AFP / Getty Images)
Patricia Nunan
17.01.2006

Cu ocazia alegerilor locale care se vor desfasura in februarie, militiile rebele maoiste din Nepal au amenintat cu continuarea atacurilor in orase. Cel putin 12 persoane au fost ucise in ultimile zile in jurul capitalei, Kathmandu.

Liderii militiilor maoiste rebele i-au amenintat pe nepalezi ca sunt gata sa creeze "agitatie", preparindu-se in vederea unei serii de greve care vor fi declansate cu ocazia alegerilor locale din februarie. Intr-o declaratie a gruparii luata de pe site-ul oficial al acesteia, se anunta ca atacurile vor avea ca tinta orasele.

Amenintarile au aparut cu ocazia comemorarii instaurarii regimului regelui Gyanendra. La 1 februarie, Regele a dizolvat Parlamentul, a arestat mai multi liderii politici, a impus cenzura asupra mediei si restrictii asupra unor drepturi civile - dintre care multe mai sunt in vigoare si astazi.

Regele a afirmat ca a luat aceste masuri ca urmare a pericolului unei revolutii comuniste care planeaza asupra Nepalului de peste 9 ani. Insa, ca urmare, partidele politice nepaleze care inainte erau dezbinate sunt acum unite cu rebelii maoisti in incercarea de a impiedica alegerile locale.

"Amenintarea asupra acestor alegeri nu vine numai din partea militiilor maoiste, ci si din partea partidelor politice" sustine Sukh Deo Muni, profesor la universitatea Jawaharlal Nehru din New Delhi. "Exista deja declaratii despre o coalitie de 7 partide care sunt impotriva acestor alegeri, deoarece scopul acestor alegeri este de a acorda legitimitate actiunilor Regelui".

De la inceputul actiunilor teroriste ale rebelilor maoisti, in 1996, in Nepal au murit peste 12,000 de oameni. Activisti de drepturile omului afirma ca deseori victimile sunt nepalezi obisnuiti, acuzati pe nedrept ca ar fi de o parte sau alta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor