Trump doreşte retragerea tuturor soldaţilor americani din Afganistan până la alegerile din 2020

Donald Trump
Donald Trump (ALEX WONG/GETTY IMAGES)

Preşedintele american Donald Trump a declarat consilierilor săi că doreşte să scoată trupele americane din Afganistan înainte de alegerile prezidenţiale din SUA din noiembrie 2020, potrivit agenţiilor de ştiri americane care au citat actuali şi foşti oficiali ai administraţiei.

Anterior, mass media americană a citat surse anonime ca afirmând că SUA este pregătită să retragă un număr mare de soldaţi americani din Afganistan în schimbul unor garanţii din partea talibanilor că aceştia vor începe negocieri directe cu guvernul din Kabul în direcţia încheierii unui război de 18 ani, potrivit RFE/RL.

The Washington Post şi CNN au citat surse ca afirmând că numărul soldaţilor va fi redus de la 14.000 la 8.000-9.000 ca parte a unui acord de pace.

Washingtonul a declarat că doreşte ca un acord de pace cu talibanii să fie finalizat până la 1 septembrie.

Ulterior, vineri, NBC News a relatat că consilierii prezidenţiali se chinuie să respecte termenul limită impus de Trump - înaintea alegerilor din 2020 - pentru retragerea tuturor soldaţilor americani.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului a refuzat să comenteze planificarea militară însă a precizat că nivelul trupelor americane în Afganistan este bazat pe condiţiile de la sol.

Când a fost întrebat direct despre soldaţii americani din Afganistan, Trump nu a menţionat vineri niciun număr specific, însă a declarat reporterilor că "vom reduce numărul [soldaţilor]".

"Ne-am aflat acolo timp de 19 ani. Funcţionăm ca nişte poliţişti. Am putea câştiga războiul în Afganistan în 2 sau 3 zile dacă am dori, însă nu doresc să ucid 10 milioane de oameni", a precizat Trump.

Comentariile aparent i-au nemulţumit pe oficialii afgani, care cer o explicaţie din partea Casei Albe.

Războiul din ţara asiatică s-a intensificat în ultimele săptămâni, în condiţiile în care atât forţele afgane cât şi militanţii talibani încearcă să îşi consolideze poziţiile în discuţiile de pace aflate în desfăşurare. Talibanii controlează sau influenţează acum aproximativ jumătate din teritoriul Afganistanului.

Delegatul special al SUA pentru Afganistan va începe o rundă nouă de discuţii cu talibanii în capitala Qatarului, Doha, în următoarele zile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe