Mii de procese de returnare a taxei auto în toată ţara
alte articole
Aproximativ 5.000 de procese care au ca obiect returnarea taxei de poluare au intrat pe rolul Curţii de Apel Ploieşti, în primele nouă luni ale acestui an. Numărul dosarelor este triplu faţă de cel înregistrat în perioada similară a anului trecut.
Curtea de Apel Ploieşti judecă recursuri şi apeluri la sentinţele pronunţate de instanţele inferioare din judeţele Prahova, Buzău şi Dâmboviţa.
Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Curtea de Apel Ploieşti, 4.890 de dosare au ca obiect returnarea taxei de poluare şi au intrat pe rol în perioada 1 ianuarie - 30 septembrie. Acest număr este de trei ori mai mare decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, respectiv 1.503 de dosare. Din cele 4.890 de dosare, 3.154 au fost deja soluţionate de instanţă.
Reprezentanţii Curţii de Apel Ploieşti au declarat că "nu există o statistică a soluţiilor pronunţate în aceste dosare dar, în mare parte, la nivelul Curţii de Apel Ploieşti ca instanţă de recurs au fost menţinute soluţiile instanţelor de fond prin care s-a dispus restituirea sumelor reprezentând taxa de poluare".
Deputaţii au aprobat marţi o ordonanţă de urgenţă care vizează amânarea până la 1 ianuarie 2013 a datei de la care devine obligatorie aplicarea taxei auto.
Această ordonanţă iniţiată de Guvenul Boc prevede amânarea datei de la care devine obligatorie aplicarea taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate în România, asupra unui autovehicul rulat şi pentru care nu a fost aplicată taxa specială pentru autoturisme sau taxa de poluare pentru autovehicule.
Această amânare se aplică de la intrarea în vigoare a acestei ordonanţe, din februarie 2012 şi până la 31 decembrie 2012. Ordonanţa reglementează şi situaţia persoanelor care au achitat taxa pentru transcrierea dreptului de proprietate a autovehicolului, caz în care contribuabilii se pot adresa organelor abilitate pentru restituirea taxei plătite.