Generali americani şi ruşi comunică mai mult pentru a evita eventuale incidente în Siria

Generali de armată ruşi şi americani comunică tot mai mult în ceea ce priveşte operaţiunile din Siria, în condiţiile în care ambele state desfăşoară campanii de luptă separate în ţara arabă, deşi uneori acestea s-au suprapus, a declarat miercuri Pentagonul.
Dezastru în Siria,
Dezastru în Siria, (Joseph Eid/AFP/Getty Images)

General-locotenentul Jeffrey Harrigian, care este responsabil de operaţiunile aeriene americane în Orientul Mijlociu, a declarat că generali ai ambelor ţări folosesc acum o linie de comunicare specială pentru a evita diverse incidente.

Linia de comunicare, care iniţial a fost folosită de ofiţeri de rang inferior, a fost creată în 2015 după ce Rusia a intrat în războiul din Siria pentru a susţine regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Rusia şi coaliţia condusă de SUA recurg deseori la linia de comunicare pentru a se asigura că fiecare parte este la curent cu locaţia avioanelor şi trupelor terestre.

Linia a devenit chiar şi mai vitală după ce forţele lui Assad s-au apropiat de zonele estice ale ţării, unde coaliţia condusă de SUA lupta împotriva grupului jihadist Statul Islamic.

Ambele părţi doresc să evite orice fel de incidente în spaţiul aerian sirian sau să lovească trupele terestre la întâmplare, a declarat Harrigian.