Mii de persoane fug de violenţele etnice din Sudanul de Sud
Mii de oameni din statul Jonglei, Sudanul de Sud, au fost obligaţi să îşi părăsească locuinţele şi să se ascundă în tufişuri pe fondul violenţei dintre două triburi, doi lucrători umanitari fiind şi ei vizaţi, au declarat luni Medici Fără Frontiere (MSF).
"În ultima săptămână, mii de oameni au fugit din Lekongole şi Pibor pentru a-şi salva viaţa şi se ascund acum în tufişuri, fiindu-le frică pentru viaţa lor," a relatat într-un comunicat de presă Parthesarathy Rajendran, şeful MSF în Sudanul de Sud.
Multe dintre familiile care au fugit nu au avut timp să ia hrană, apă sau alte provizii, a spus Rajendran. "Acum ei sunt pe cont propriu şi se ascund, dincolo de raza de acţiune a asistenţei umanitare", a adăugat el.
Chiar înainte de izbucnirea celor mai recente violenţe cu câteva zile înainte de Crăciun, MSF au declarat că s-au simţit forţaţi să-şi mute 10 dintre lucrători în capitala Juba. Ei le-au cerut celor 156 de membri ai personalului local să părăsească oraşul şi să caute refugiu.
"Aceste lucruri ne amintesc că, în ciuda independenţei, în Sudanul de Sud există încă multe situaţii de urgenţă şi că reacţia umanitară de urgenţă rămâne o prioritate absolută", a adăugat Rajendran.
Săptămâna trecută, circa 6.000 de membri ai grupului etnic Lou Nuer s-au mutat în Pibor, incendiind clădiri într-un act de răzbunare împotriva tribului Murle, despre care susţin că i-ar fi atacat în august. Tensiunile între cele două triburi au escaladat din cauza drepturilor asupra pământului şi apei.
Oraşul Lekongole a fost distrus, în conformitate cu o evaluare a echipei MSF, iar oraşul Pibor a fost, în esenţă, transformat într-un "oraş-fantomă," cei mai mulţi oameni fugind în tufişurile din apropiere.
În incident, MSF a declarat că două dintre instituţiile sale medicale au fost distruse şi jefuite de tineri ce făceau parte din Lou Nuer, obligând organizaţia umanitară să îşi suspende operaţiunile din regiune.
"Există mai mulţi răniţi, unii estimează peste 80 fără cei din Lou Nuer, pentru că tribul nu spune cu câte victime s-a soldat lupta," a declarat pentru Al-Jazeera pastorul Mark Akec Cien, şeful Consiliului Sudanez al Bisericilor. Peste 30 de persoane au fost ucise în Lekongole, a relatat Cien.
Conflictul a atras atenţia guvernului din Sudanul de Sud şi a Organizaţiei Naţiunilor Unite, ambele trimiţând trupe în Pibor şi în zonele periferice. ONU a declarat că trimite trupe de menţinere a păcii în oraş şi a cerut localnicilor să părăsească zona.
Colonelul sud-sudanez Philip Aguer a relatat că luptători ai Lou Nuer au atacat o cazarmă, dar au fost alungaţi, a raportat Sudan Tribune. Col. Aguer estimează că peste 20.000 de persoane au fost strămutate din cauza recentelor violenţe. Alte rapoarte estimează numărul celor care au fugit la 50.000 de persoane.
ONU crede că peste 1.000 de persoane au fost ucise în acest an în conflictul dintre triburile Lou Nuer şi Murle.
Violenţa: Nimic nou
Conflictul tribal din Sudanul de Sud, care şi-a câştigat independenţa în iulie după despărţirea de Sudan, nu este un fenomen nou.
Cu toate acestea, în ultimii ani conflictul a fost adesea exacerbat de utilizarea armelor grele, scrie Steve A. Paterno, un analist specializat în Sudanul de Sud şi autor al "Fratele Saturnino Lohure: un preot romano-catolic devenit rebel, o experienţă din Sudanul de Sud".
"Totuşi, freamătul bovinelor rămâne cel mai mare vinovat de aceste conflicte. Cazul de faţă din statul Jonglei, în care Lou Nuer luptă de o parte şi Murle de altă parte, subliniază acest lucru," a scris el într-un editorial din Sudan Tribune.
Paterno a adăugat că guvernul sud-sudanez a făcut prea puţine pentru a preveni conflictele între cele două grupuri şi că noul program de dezarmare al guvernului a eşuat.
"Guvernul trebuie să ofere o securitate uniformă pentru a asigura siguranţa tuturor cetăţenilor din Sudanul de Sud, astfel încât o comunitate să nu se simtă ameninţate de alta," a declarat Paterno, adăugând că trebuie să aibă loc o strategie de dezarmare a ambelor părţi.