Mii de femei protestează în Polonia împotriva unei noi legi privind avortul

Mii de persoane au protestat în oraşele principale ale Poloniei împotriva unui proiect de lege care va amplifica restricţiile asupra avorturilor în ţară. Parlamentul polonez a respins recent o interdicţie totală asupra procedurii.
Protest în Polonia împotriva unei legi privind avortul, 24 octombrie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
25.10.2016

Mii de femei poloneze s-au adunat luni în întreaga ţară pentru a protesta împotriva unor inţiative legislative care ar impune restricţii suplimentare privind avortul. Femeile s-au îmbrăcat în negru pentru a mărşălui pe străzile unor oraşe precum Varşovia, Gdansk, Lodz şi altele.

“Luptăm pentru un stat secular, pentru dreptul la contracepţie şi un salariu egal pentru bărbaţi şi femei, printre alte lucruri”, a declarat Kamila Majer, una dintre organizatoare, la protestul din Varşovia.

Protestele, cele mai recente dintr-o serie de acţiuni similare, vizează unele măsuri propuse pentru interzicerea avorturilor în cazurile în care se ştie că fetuşii au probleme de sănătate severe sau este improbabil să supravieţuiască prea mult după naştere.

Protestele similare din luna octombrie au reuşit să oprească guvernul de aripă dreaptă să interzică avorturile în totalitate şi să impună sentinţe de 5 ani de închisoare femeilor care doresc să facă avort şi doctorilor care execută procedura. După ce Parlamentul polonez a respins proiectul de lege, liderul Partidului de guvernământ Dreptate şi Justiţie (PiS), Jaroslaw Kaczynski, a declarat că vor fi preocupaţi în continuare să reducă numărul avorturilor în Polonia.

“Ne vom strădui să ne asigurăm că până şi sarcinile dificile – când este sigur că bebeluşul va muri, sau va fi sever deformat – vor fi duse până la capăt, astfel încât copilul să fie botezat, îngropat şi să aibă un nume”, a declarat Kaczynski într-un interviu cu agenţia poloneză de ştiri PAP.

Polonia are deja unele dintre cele mai restrictive legi privind avortul din Uniunea Europeană. Suspendarea sarcinii este permisă doar în cazuri de viol, incest, riscuri pentru sănătatea mamei sau dacă fetuşii au afecţiuni serioase. Estimările oficiale au ridicat numărul legal de avorturi în ţară la aproximativ 2.000 pe an. Totuşi, organizaţiile pentru drepturile femeilor susţin că legile au forţat între 100.000 şi 150.000 de femei să găsească alte mijloace ilegale de a avorta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor