Mihaiu: PNL a ieşit la miez de noapte cu un comunicat anunţând că nu va vota reorganizarea asupra căreia agreasem

Radu Mihaiu
Radu Mihaiu (Facebook - Radu Mihaiu)

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, şi-a exprimat indignarea, miercuri, după ce consilierii locali ai PNL au anunţat că nu susţin proiectul de reorganizare asupra căruia susţine că agreaseră.

"Încrederea se câştigă greu şi se pierde uşor. PNL a ieşit la miez de noapte cu un comunicat de presă care critică şi anunţă că nu va vota proiectul de reorganizare asupra căruia agreasem. Se împotrivesc unei reorganizări de care ştiau de luni bune, la care au contribuit şi pe care îşi dăduseră acceptul încă din luna mai. Nu mai târziu de acum o săptămână, în şedinţa de coaliţie, PNL dădea asigurări că votează proiectul de reorganizare. E regretabil că degringolada din bucătăria internă PNL se revarsă acum peste activitatea administraţiei locale", a declarat Radu Mihaiu.

Potrivit edilului, este regretabil că PNL a decis să comunice cu partenerii din coaliţie prin intermediul presei, "pe un proiect care, repet, este discutat şi agreat din luna mai şi reconfirmat săptămâna trecută".

"La această reorganizare nu voi renunţa. Structura anchilozată a Primăriei Sectorului 2 are nevoie de o revigorare. Nu se poate să păstrezi aceleaşi fluxuri de lucru şi să te aştepţi la rezultate diferite. Asta e definiţia nebuniei. O nebunie pe care PNL o validează acum pentru jocurile lor politice. Când partenerii nu au două vorbe laolaltă şi îşi schimbă din mers poziţia pe teme importante, încrederea suferă. Aveam aşteptări mai mari de la PNL, sper să-şi revină repede", a subliniat Radu Mihaiu.

Comunicatul PNL Sector 2

Consilierii locali PNL Sector 2 nu vor vota noua organigramă propusă de Primarul sectorului 2, domnul Radu Mihaiu

– suprapuneri de atribuţii;

– control direct prin cabinetul Primarului asupra capitalului şi patrimoniului instituţiilor subordonate;

– lacune de repartizare organizaţională;

– confuzie creată prin denumirile noilor entităţi interne.

Astăzi, în şedinţa Biroului Politic al PNL sector 2, conform statutului partidului, consilierii locali liberali au cerut mandat politic pentru votarea proiectelor de hotărâre aflate pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local, care va avea loc joi, 22 iulie, ora 16.00.

Principalul punct de discuţie a fost propunerea privind noua Organigramă, Statul de funcţii, Regulamentul de organizare şi funcţionare ale aparatului de specialitate al Primarului sectorului 2.

Consilierii locali PNL Sector 2 au prezentat o analiză detaliată a noii organigrame. Biroul Politic al PNL sector 2 a luat decizia, cu vot unanim, ca la şedinţa de joi, consilierii locali să nu voteze această organigramă.

Analiza noii organigrame a relevat următoarele:

– se creează premisele unei supra-structuri de monitorizare şi control;

– devine imposibil ca în noua organigramă prezentată să fie făcută o evaluare corectă a performanţelor şi, implicit, să fie luate măsuri în consecinţă;

– ţinând cont că la nivelul aparatului de specialitate al Primarului sectorului 2 se observă lipsa de performanţă, de eficienţă şi de calitate a personalului, aspecte relevate şi de recentul audit comandat de Primarul sectorului 2, propunerile noii organigrame sunt insuficient fundamentate şi pot genera efecte contrare: centralizare, nu descentralizare, control şi nu responsabilizare, politizare şi nu profesionalizare.

PNL Sector 2 militează pentru un management bazat pe indicatori de performanţă, uşor de monitorizat într-un sistem descentralizat, aşa cum sunt centrele de profit din economia reală.

Replica lui Mihaiu

PNL încearcă să acopere jocurile lor politice cu nişte argumente subţiri. Lansează perdele de fum pentru a acoperi motivul real - campania lor internă cere să fie scandal în coaliţie, să se plângă de partenerii cei “răi”. La Sectorul 2 asta e ridicol.

Am avut până acum un parteneriat onest şi clar. PNL are în coordonare multe instituţii importante - Poliţia Locală, DGASPC, Administraţia Pieţelor şi Centrul Cultural Mihai Eminescu, fix cum ei au cerut. Culmea, ultimele două au trecut deja prin reorganizarea stabilită de comun acord, cu toate voturile noastre. M-aş fi aşteptat să continuăm acest demers pe care ni l-am asumat împreună încă din campanie, dar se pare că au alte calcule mai importante în alegerile din partid. Regretabil.

Ca lucrurile să fie clare. Voi răspunde punctual la toate reproşurile PNL apărute brusc cu două zile înainte de vot deşi în ultimele două luni nu erau o problemă.

1. Suprapunerea de atribuţii - e valabilă şi în forma actuală a organigramei, ba chiar mai des întâlnită. Singurele atribuţii care se mai suprapun sunt cu ADP şi Poliţia Locală ale căror ROF-uri vor fi actualizate în perioada următoare când şi aceste instituţii se vor reorganiza. Una din concluziile principale ale auditului Deloitte este că se lucrează atât de ineficient încât implementarea tuturor recomandărilor dintr-un foc ar duce la blocaje. Am ales sa facem această reformare a primăriei în paşi succesivi, astfel încât să nu perturbăm activitatea primăriei.

2. Control direct prin Cabinetul Primarului - eu sunt ordonatorul principal de credite. Indiferent de structura primăriei şi a subordonatelor, ultima semnătură este tot la mine. Această temă lansată de PNL este falsă.

3. Lacune de repartizare organizaţională - aici vor trebui să detalieze fiindcă e o formă fără fond. Un fel de “să fie rău, ca să nu fie bine”. Organigrama propusă tocmai asta face, aşează direcţiile şi serviciile în funcţie de domeniul de activitate. Ca să nu mai avem administrativul amestecat cu IT-ul sau biroul de minorităţi cu fondurile europene. Acum avem multe structuri amestecate pentru a crea posturi de directori inutile. Organigrama supusă la vot tocmai asta face în mod esenţial - dezleagă harababura existentă şi o aşează pe atribuţii clare: investiţiile la investiţii, salubrizarea la mediu, urmărirea contractelor la structurile care gestionează domeniul respectiv, etc.

4. Confuzie creată prin denumirile noilor structuri - e hilar. Nu cred că denumirea unei structuri are mare relevanţă. Important e ROF-ul şi acolo lucrurile sunt clare.

Nu am reinventat roata cu această reorganizare. Structura propusă a reieşit din auditul Deloitte, coroborat cu rapoartele auditului intern şi cu analiza primăriilor care şi-au dovedit eficienţa.

Clujul are doar direcţia de asistenţă socială, serviciul public pentru administrarea obiectivelor culturale, centrul bugetar de administrare creşe, un serviciu de administrat parcări şi o creşă în afara primăriei. Oradea are evidenţa persoanelor, poliţia locală, două spitale, un muzeu, clubul sportiv al oraşului şi câteva companii municipale în afara primăriei. În ambele exemple, investiţiile sunt gestionate din aparatul propriu, pentru coerenţă în eforturi. De asemenea, toate primăriile cu rezultate au structuri clare şi compacte. Primăria Sector 2 după reorganizare ar avea 11,52% din resursa umană în aparatul de specialitate. Primăria Cluj are acum 40,64%, iar Oradea 82,36%. Diferenţele sunt majore şi totuşi, PNL mă acuză de centralizare excesivă, deşi cei mai cunoscuţi primari ai lor au majoritatea resurselor în aparatul de specialitate. E absurd.

Ne vom pune iar la masă şi vom discuta. Nu e problemă. Sunt dispus să explic această reorganizare de câte ori e nevoie pentru a fi înţeleasă. Totuşi, un lucru e sigur - indiferent de cât de mult se vor opune unii sau alţii, principiile care stau la baza acestei organigrame propuse NU sunt negociabile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne