Mihai-Răzvan Ungureanu: Trebuie să privim Federaţia Rusă ca un posibil partener, în primul rând economic

Epoch Times România
03.03.2012

Bucureştiul trebuie să privească Federaţia Rusă "ca un posibil partener, în primul rând economic, de valoare", a declarat, primul ministru al României, Mihai-Răzvan Ungureanu, sâmbătă la Iaşi, la finalul şedinţei comună a guvernelor din România şi Republica Moldova.

"Ca partener economic, Federaţia Rusă poate fi, într-adevăr, importantă pentru România, în condiţiile în care există respect pentru angajamente, beneficiu mutual. Pe aceste coordonate vom merge în continuare", a afirmat şeful Executivului.

El a subliniat că raporturile cu Federaţia Rusă sunt privite atât din prisma relaţiilor directe dintre Bucureşti şi Moscova, dar şi din prisma relaţiilor pe care Uniunea Europeană (UE) le are cu acest stat.

"Credem că un dialog pragmatic, aşezat pe înţelegeri foarte clare, dar şi pe explicaţii foarte clare, foloseşte ambelor capitale. Credem totodată că este nevoie de un plus de dialog care să clarifice chestiuni dar şi care să rezolve chestiuni aflate în suspensie", a adăugat Ungureanu.

El a subliniat că România îşi propune în programul de politică externă să "consolideze relaţiile cu partenerii, care, prin mărime şi amplitudine economică, pot constitui valori adăugate pentru toate genurile de mecanisme economice de care avem nevoie pentru a suplimenta bunăstarea cetăţenilor".

La rândul său, referindu-se la relaţiile cu Rusia, premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, a subliniat că Moscova este tratată ca important partener economic dar şi ca participant la soluţionarea conflictului din Transnistria.

"Noi vom continua să avem relaţii bune cu Federaţia Rusă deoarece, dincolo de relaţiile actuale, noi privim lucrurile în perspectivă. Federaţia Rusă este un partener important economic al ţării noastre. Federaţia Rusă este participant în procesul de reglementare în conflictul transnistrean", a adăugat Filat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor