Mihai Ghimpu şi-a schimbat opinia: Procuror european poate fi şi cetăţean al RM

Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu s-a răzgândit. Acum nu mai ţine morţiş la cerinţa care i-a lăsat partidul în afara coaliţiei de guvernare, şi anume înlocuirea actualului procuror general cu un expert european.
Mihai Ghimpu (vox.publika.md)
Maria Maevschi
02.07.2015

Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a renunţat la condiţia pusă anterior ca procurorul general să fie neapărat un expert european, cerinţă care a lăsat partidul în afara coaliţiei de guvernare.

În discuţia purtată miercuri cu liderul PD, Marian Lupu, şeful liberalilor a afirmat că: „Procuror european poate fi şi cetăţean al Republicii Moldova, dacă el are cetăţenia unui stat membru UE. Sunt mai multe variante. Nu am ajuns la ceva concret. Sunt probleme. Cetăţenia nu este o problemă. Avem moldoveni în toată lumea. Şi în Rusia avem”.

„Am avut discuţii că alianţa nu trebuie să fie formată doar de dragul alianţei. Încă nimic nu e bătut în cuie. În cuie o să fie bătut când o să auziţi că a fost semnat acordul. Am convenit să fie create grupuri de lucru, care să înceapă discuţii privind programul şi structura”, a mai menţionat politicianul.

Potrivit jurnal.md., liderul PL ar fi făcut aceste declaraţii după întrevederea avută miercuri cu preşedintele Nicolae Timofti, la reşedinţa de stat. În cadrul aceleiaşi întrevederi, şeful statului a pus în discuţie şi desemnarea unui candidat la postul de premier.

„Am discutat despre crearea unei alianţe, despre cine ar putea fi desemnat candidat pentru funcţia de premier. Trebuie să apară alianţa, apoi candidatura. Am discutat ce facem, situaţia este foarte proastă. Noi, liberalii nu avem alternativă. Ştim că venim la rău, dar dacă nu venim noi, va fi şi mai rău”, a adăugat politicianul.

Precizăm că imediat după alegerile din toamna anului 2014, liderii celor trei partide pro-europene, PL, PLDM şi PD au încercat timp de câteva săptămâni să formeze o coaliţie majoritară în Legislativ, dar nu au reuşit. La acel moment, eşecul a fost pus pe seama Partidului Liberal, care insista să fie instalat un procuror general pro-european. Ca urmare, la sfârşitul lunii ianuarie 2015, PLDM şi PD au format o coaliţie minoritară, au investit Guvernul Gaburici, cu sprijinul oferit de PCRM.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor