'Migration Watch' calculează că 50.000 de români şi bulgari vor sosi anual în Marea Britanie (presă)

Aproximativ 50.000 de persoane din România şi Bulgaria vor veni anual în Marea Britanie, atunci când restricţiile vor fi ridicate, la 31 decembrie 2013, sugerează think-tank-ul ''Migration Watch'', citat joi de BBC.
(Chris Jackson/Getty Images)
Epoch Times România
17.01.2013

Aproximativ 50.000 de persoane din România şi Bulgaria vor veni anual în Marea Britanie, atunci când restricţiile vor fi ridicate, la 31 decembrie 2013, sugerează think-tank-ul ''Migration Watch'', citat joi de BBC. Organizaţia a prezis acest nivel anual în primii cinci ani de la încheierea controalelor, avertizând asupra 'consecinţelor semnificative' pentru locuinţe şi locuri de muncă.

''Migration Watch'', care sprijină controale mai stricte în materie de imigraţie, a declarat că studiul sugerează că estimările sale ar putea fi considerabil mai mari dacă va avea loc o deplasare a romilor de origine română în Marea Britanie sau în cazul în care unii dintre cei aproape un milion de români rezidenţi în Spania şi Italia se mută în Marea Britanie.

Think-tank-ul britanic a precizat totodată că Germania şi Olanda sunt 'destinaţii probabile' pentru imigranţii români şi bulgari deoarece ratele şomajului în rândul tinerilor lor au fost mai mici decât în alte ţări din UE. Dar organizaţia a relevat că Marea Britanie, care are un şomaj în rândul tinerilor de 20%, este totuşi o destinaţie atractivă, parţial datorită pieţei forţei de muncă flexibile şi parţial datorită accesului uşor la sistemul său de beneficii'.

'Nu este suficient să aprofundezi o estimare a imigraţiei din România şi Bulgaria. Este probabil ca aceasta să fie la o scară care va avea consecinţe semnificative pentru locuinţe şi servicii publice'', a declarat Sir Andrew Green, preşedintele ''Migration Watch''. 'Va avea efect şi asupra concurenţei cu care se confruntă deja lucrătorii britanici tineri', a adăugat el, precizând: ''Am făcut, prin urmare, estimarea noastră ca o contribuţie la o dezbatere importantă ce trebuie să includă uşurinţa cu care imigranţii spre Marea Britanie pot accesa în prezent asistenţa socială'.

''Migration Watch'' a analizat migraţia din alte ţări europene, precum şi numărul de bulgari şi români deja prezenţi în Marea Britanie, înainte de a face estimările, precizează BBC.

Sarah Mulley, de la think-tank-ul Institute for Public Policy Research (IPPR), a declarat că, deşi este 'foarte dificil de prezis fluxurile migraţiei cu orice grad de fiabilitate în aceste condiţii', estimările prezentate de ''Migration Watch'' 'par mari''. 'Marea Britanie îşi deschide accesul la pieţele sale ale forţei de muncă, alături de restul Europei, iar procesul de deschidere spre Bulgaria şi România a fost unul gradual, în contrast cu anul 2004, când Marea Britanie a fost singura ţară mare din UE care şi-a deschis piaţa forţei de muncă şi când frontierele şi accesul pe piaţa forţei de muncă s-au deschis în acelaşi timp', a declarat Mulley. ''Ar fi foarte surprinzător dacă migraţia netă din Bulgaria şi România va fi la scara prezisă de Migration Watch', a subliniat ea.

Daily Mail relevă că raportul ''Migration Watch'' afirmă că între 30.000 şi 70.000 de români şi bulgari vor spori populaţia britanică în fiecare din următorii cinci ani. Acest lucru se bazează parţial pe evenimentele din 2004, când imigraţia a crescut după ce Polonia şi şapte ţări au aderat la UE. Raportul estimează o medie de 50.000 de români şi bulgari care vor sosi aici în fiecare an, un total de 250.000. Dar avertizează că cifra ar putea creşte vertiginos, dacă vor veni şi romi de origine română din cei aproape 1 milion aflaţi în alte ţări ale UE.

Numărul românilor şi bulgarilor care puteau ocupa locuri de muncă în Marea Britanie a fost plafonat la 25.000 pentru lucrătorii necalificaţi, o limită care expiră în acest an.

Studiul think-tank-ului explică de ce Marea Britanie este atractivă pentru români şi bulgari, ambele ţări fiind relativ sărace, cu un salariu minim de aproximativ 1 liră pe oră, comparativ cu 6,19 lire în Regatul Unit, iar venitul pe cap de locuitor aproximativ o cincime din cel al Marii Britanii. În plus, destinaţii, cum sunt Spania, Italia şi Franţa au o rată ridicată a şomajului în rândul tinerilor. Marea Britanie oferă, de asemenea, beneficii complete atunci când imigranţii găsesc locuri de muncă, printre care locuinţe, alocaţie pentru copii şi credite fiscale pentru copii.

În alt articol, Daily Mail comentează că unii ar putea să se îndoiască de estimările ''Migration Watch'', deoarece este în favoarea reducerii imigraţiei. Munca sa este însă ferm analitică, apreciază cotidianul. În 2003, organizaţia a descris profetic estimarea guvernului laburist privind imigraţia poloneză drept 'pur şi simplu necredibilă' şi 'aproape fără valoare'.

Ministrul de interne de atunci, David Blunkett, a părut să aibă încredere limitată în cifrele oficiale ale propriului departament. Într-un e-mail intern făcut public ulterior, el a scris: 'Putem, vă rog, să încetăm să mai spunem că previziunile Migration Watch sunt greşite?'. Sugestia era că datele Migration Watch erau de obicei corecte.

Să presupunem că ''Migration Watch'' are dreptate şi de data asta, scrie Daily Mail. Vor fi 50.000 de noi imigranţi pe an o presiune asupra serviciilor britanice, după cum pare să sugereze Eric Pickles, precum şi nedoriţi în alte moduri? Un aflux de o asemenea anvergură ar pune în mod evident o presiune asupra şcolilor, locuinţelor, spitalelor şi va afecta piaţa forţei de muncă într-un moment de şomaj relativ ridicat.

Cameron a declarat recent că ar dori să restricţioneze beneficiile pentru imigranţi, dar potrivit legislaţiei UE în vigoare nu va putea face acest lucru privind imigranţii din UE dacă nu va proceda la fel pentru toţi. Cu alte cuvinte, el nu poate face discriminări între UE şi lucrătorii britanici.

Te-ai putea gândi că românii şi bulgarii nu vor fi atraşi de Marea Britanie afectată de recesiune, dar prin comparaţie cu propriile lor ţări, Regatul Unit este încă un ''El Dorado''. Mai mult, statele membre din UE spre care ar fi fost atraşi - Italia, Spania şi Grecia - au economii şi mai slabe decât cea britanică, iar şomajul în rândul tinerilor este mult mai mare. Atractivitatea Marii Britanii ca destinaţie pare să fi crescut.

Nu trebuie uitat, apreciază Daily Mail, că românii şi bulgarii nu se pot integra la fel de bine ca majoritatea polonezilor. Există în special problema criminalităţii. În luna aprilie, ziarul The Independent a avertizat ca imigranţii români 'au inundat capitala cu cerşetori, hoţi de buzunare şi prostituate''. Totodată, Bulgaria, asaltată de crima organizată, a fost descrisă de Europol, agenţia UE de aplicare a legii, drept 'caz unic'.

Mai mult, dacă cifrele ''Migration Watch'' sunt corecte, ele vor face un nonsens din hotărârea guvernului de a reduce migraţia netă anuală sub 100.000 până în 2015. Totalul din 2011 a fost 183.000, o scădere de 25% faţă de anul precedent. Anul trecut s-a constatat o scădere în continuare, dar anul viitor este posibil sa aibă loc o creştere.

Este de crezut sau nu, Marea Britanie nu poate face absolut nimic în acest sens. În conformitate cu legislaţia UE există o perioadă de tranziţie maximă de şapte ani după aderarea unui nou stat membru, care va expira la sfârşitul acestui an în cazul României şi Bulgariei. ''Am dori să ne protejăm graniţele, dar nu suntem în măsură să facem acest lucru'', punctează cotidianul britanic.

O lecţie din această poveste tristă este că, dacă David Cameron va reuşi vreodată să discute repatrierea de prerogative de la Bruxelles, el ar trebui să includă, în partea de sus a listei sale, dreptul de a limita imigraţia din unele ţări ale UE. Dacă şi alte ţări membre vor fi de acord cu acest lucru este extrem de îndoielnic, tot aşa cum pare puţin probabil ca planul lui Cameron de a le plăti imigranţilor din UE care vor veni beneficii reduse să fie vreodată acceptat. Atât timp cât Marea Britanie rămâne parte a UE, se pare că nu poate face nimic, comentează ziarul.

Cameron nu trebuie blamat pentru aceasta - dar el ar trebui să fie criticat pentru că încearcă ''să împingă sub covor'' cifrele oficiale ale guvernului privind imigraţia română şi bulgară. Britanicii, susţine Daily Mail, sunt toleranţi şi în general bucuroşi să accepte un număr rezonabil de imigranţi, dintre care mulţi şi-au adus contribuţii uriaşe la societatea britanică. Dar sub laburişti imigraţia a fost rareori discutată în mod deschis, în pofida unor niveluri ridicate fără precedent. Rezultatul a fost o pierdere de încredere larg răspândită.

Faptul că David Cameron şi Eric Pickles refuză să divulge cifrele imigraţiei iminente - dându-le britanicilor impresia ca ar putea avea o surpriză neplăcută - reprezintă o combinaţie ciudată de inepţie politică şi de mare dărnicie, susţine ziarul. În materie de imigraţie, mai presus de alte probleme, britanicii s-au săturat să fie trataţi ca nişte copii, încheie în aceeaşi notă critică Daily Mail.

Publicaţia Express remarcă avertismentul ''Migration Watch'': 'De îndată ce vor găsi de lucru, românii şi bulgarii vor avea acces deplin la beneficii'. O familie de patru membri, în care un adult lucrează la jumătate din salariul mediu, şi-ar putea dubla aproape venitul prin beneficiile şi creditele fiscale, se spune în studiu. Doar în alte trei ţări - Danemarca, Irlanda şi Luxemburg - ar primi mai mult.

'Guvernul nu poate rămâne pasiv şi lăsa să se întâmple aceasta. Parlamentarii conservatori sunt pe bună dreptate îngrijoraţi de sentimentul de derivă, iar premierul ar trebui să se ocupe personal de această problemă'', a declarat parlamentarul conservator Stewart Jackson, citat de Express.

Un comunicat de presă al UKIP, publicat pe site-ul ''Politics UK'' titrează: ''Elefantul în cameră: Imigraţia din România şi Bulgaria'' - o referire la expresia metaforică din engleză pentru un adevăr evident, dar care este ignorat - comentează site-ul. Fie că le place sau nu, în 2013 politicienii din Marea Britanie vor avea un ''elefant în cameră'', unul despre care niciun politician nu vrea să vorbească, scrie autorul articolului, Rob Burberry. Aceasta se referă la relaxarea 'dispoziţiilor tranzitorii' aplicate atunci când România şi Bulgaria au aderat la UE în 2007, pe scurt restricţiile care blochează efectiv migraţia românilor şi bulgarilor. Deci, atunci când Eric Pickles refuză să discute cifrele care i-au fost arătate este pentru că el crede că estimările sunt prea mici, prea mari sau aproape corecte?, se întreabă Burberry. Niciun politician conservator nu va spune nimic concret în acest an, susţine el.

Boomul imigraţiei care se profilează din România şi Bulgaria este extrem de îngrijorător. Prin faptul că nu vor să vorbească despre el, politicienii conservatori oferă din nou un atu UKIP. 'Principala atracţie a UKIP este că va spune lucruri care trebuie spuse, dar pe care alţii se tem să le spună', a declarat luna trecută Lordul Ashcroft, politician şi om de afaceri.

Au dreptate britanicii să fie preocupaţi de imigraţie, sau doar câteva sute vor trece frontiera Marii Britanii de la 1 ianuarie 2014?, se întreabă semnatarul articolului. Poate că Anul Şarpelui începe luna viitoare, dar pentru conservatori el va fi ''Anul Elefantului în cameră'', consideră acesta.

Revista britanică New Statesman relevă că UKIP alimentează frica legată de numărătoarea inversă care a început privind imigraţia română şi bulgară. Înainte de eliminarea restricţiilor, la 1 ianuarie 2014, UKIP pune conservatorii sub presiune.

Imediat după ce Eric Pickles a declarat că imigraţia din România şi Bulgaria ar putea 'provoca probleme' şi ar putea conduce la deficit de locuinţe, UKIP nu a pierdut vremea şi a exploatat problema. Partidul a adăugat un ceas pe website-ul său care face numărătoarea inversă până la 1 ianuarie 2014.

În contextul în care alegerile europene vor avea loc în primăvara lui 2014 (un sondaj ComRes din weekend a cotat UKIP pe locul al doilea cu 23%, un punct înainte de conservatori), partidul intenţionează să facă din această problema una majoră de campanie.

Eliminarea controalelor cu privire la Bulgaria şi România este puţin probabil să ducă la un aflux comparabil cu cel din ţările est-europene în 2004, aminteşte New Statesman, aşa cum a arătat Scott Blinder, directorul Migration Observatory de la Universitatea din Oxford: ''Românii şi bulgarii au avut acces liber în Marea Britanie, dacă nu chiar la pieţele forţei sale de muncă, deja timp de şase ani, astfel că mulţi dintre cei care ar fi fost interesaţi să vină şi să locuiască în Marea Britanie au venit deja', îl citează publicaţia.

În contextul în care Cameron are mai puţină putere de acţiune în eventualitatea unei migraţii mai mari decât se estimase, UKIP are toate stimulentele pentru a maximaliza disconfortul premierului, relevă în final publicaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor